Auto bez řidiče - to není sci-fi, ale nové vozítko od Googlu

Los Angeles – Jede to po ulici a nemá to řidiče - co je to? Tak by mohla znít nejnovější hádanka od společnosti Google. Firma představila první vlastní automobily, které jezdí úplně samy. Uvnitř vozu není ani volant, ani brzda, ani plyn. Google chce v dohledné době vyrobit desítky prototypů a otestovat je v plném provozu.

Vypadá skoro jako z kresleného seriálu, ve skutečnosti je to ale nové plně automatické vozítko od Googlu. Uvnitř vozu nenajdete nic, co je v běžném autě. Ovládat se bude pouze tlačítky pro rozjezd a zastavení, zbytek řízení obstará vůz za vás – za pomoci laseru, radarových čidel a kamery. Automatické vozítko bude zároveň spoléhat na mapy, které společnost Google vyvíjí speciálně právě pro tato auta bez řidiče. 

Google dosud své technologie pro jízdu bez řidiče testoval pouze v modelech tradičních automobilek. Od roku 2009 je zkouší ve vozech Toyota Prius a dalších automobilech. Teď společnost představila vůz vlastního designu.   

Společnost plánuje vyrobit v dohledné době více než 100 prototypů, které otestuje přímo v provozu. Do auta se vejdou dvě osoby. Testovací řidiči budou mít v modelech tlačítko pro případ nouze. Kdyby došlo k nepředvídatelné situaci, budou moci řízení převzít. U vozítka je zatím omezená maximální rychlost na 40 km/h. Až se prokáže, že jsou auta bezpečná, budou ale prý jezdit i rychleji. A v hotovém autě už se cestující budou spoléhat pouze na automatické řízení, které auto obstará za ně. 

Předek vozítka je speciálně vytvarovaný tak, aby byl vůz co nejbezpečnější pro okolní účastníky provozu. Karoserie vpředu bude z měkkého pěnového materiálu, proti nárazům bude odolné i přední sklo. 

„Doufáme, že během několika let překonáme svá vlastní měřítka bezpečnosti, která požadují, aby to bylo bezpečnější než člověk za volantem,“ řekl Brin. Vyjádřil naději, že testování automobilů bez řidiče bude brzy povoleno na veřejných komunikacích v celých USA a v budoucnu v zahraničí. Zatím tyto zkoušky povoluje jen několik amerických států. 

Společnost doufá, že její vozy budou během několika let dostupné v řadě amerických měst. Podle spoluzakladatele společnosti Sergeye Brina by mohly fungovat v rámci firemní internetové taxislužby a později by se z nich mohl stát propojený dopravní systém.