Dáte práci zdravotně znevýhodněnému? Stát nabízí kompenzaci až 5 tisíc

Praha - Firma, která dá práci zdravotně znevýhodněnému, dostane od státu opět finanční příspěvek. Díky novele o zaměstnanosti, kterou dnes schválil Senát, by měly firmy obdržet až 5 tisíc korun měsíčně na zaměstnance. Navíc by měly nárok na další peníze po uplynutí roku od obsazení chráněného pracovního místa.

Novela o zaměstnanosti

Kategorie zdravotně znevýhodněných pracovníků byla v zákoně jako podkategorie osob se zdravotním postižením do konce loňského roku. Pokus o její včasné zachování ale zmařilo loňské rozpuštění sněmovny.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) v Senátu doplnila, že návrh rovněž snižuje minimální pokutu za umožnění nelegální práce z 250 000 na 50 000 korun. Hlavním důvodem je, aby nebyla likvidační pro drobné živnostníky. Horní hranice pokuty deset milionů korun zůstává zachována.

Kdo je zdravotně znevýhodněný

Za zdravotně znevýhodněné lidi mají být znovu považováni zaměstnanci, kteří sice mohou pracovat, ale kvůli horšímu zdravotnímu stavu jen omezeně na chráněném pracovním místě. Toto postavení by měla přiznávat Česká správa sociálního zabezpečení.

V rámci novely by mělo dojít i na omezení byrokracie. Firmy by už nemusely dokládat úřadům, že nemají nedoplatky na daních nebo pojistném, úřady by si se souhlasem zaměstnavatele měly tyto informace od příslušných institucí získat samy. Předloha rovněž sníží příspěvek pro agentury práce, s nimiž má úřad práce smlouvu na zprostředkování - nově by místo 5 000 korun na uchazeče mohly dostávat 500 korun. Naopak za umístění nezaměstnaného by pak mohly místo 1 250 korun mít až 6 250 korun, pokud by si člověk místo udržel alespoň půl roku.