Podmínky životního pojištění se mají zpřísnit

Praha - Sněmovní rozpočtový výbor podpořil zpřísnění podmínek životního pojištění. Lidé, kteří se po prvním lednu rozhodnou uzavřít životní pojistku, by se tak k naspořeným penězům měli dostat v plné výši až v šedesáti letech. Pokud je vyberou dřív, částka se jim sníží. Připravovaná novela zákona o daních z příjmu navíc změní i podmínky, za kterých zaměstnavatelé přispívají svým zaměstnancům.

Události: Životní pojištění má být přiškrceno (zdroj: ČT24)

Pojištění se podle nových podmínek budou muset rozhodnout: Buď peníze až do šedesáti let nevyberou, nebo přijdou o možnost si pojistné dál odepisovat z daní. Ministerstvo financí tak chce zajistit, aby životní pojistky sloužily hlavně na stáří. 

Podle rozpočtového výboru návrh zabrání taky tomu, aby si zaměstnavatelé přes pojištění snižovali daně. „Vypláceli tuto pojistku zaměstnancům mimo mzdu, nebo místo mzdy, a tím v podstatě optimalizovali svoje daňové náklady,“ vysvětluje poslanec a člen rozpočtového výboru Jan Volný (ANO). 

Tomáš Síkora, šéf České asociace pojišťoven 

„Pro zaměstnavatele tento produkt skončil. Firmy, které budou chtít lidem přispívat na stáří, začnou posílat víc peněz do penzijních fondů.“

Počet smluv na životní pojištění se v Česku drží v posledních letech nad šesti miliony, více než 300 tisícům lidí pak na pojistku přispívá zaměstnavatel. A právě pro ty by mohla novela znamenat problém. V případě, že by vše chtěl zaměstnanec vybrat dříve než v šedesáti a odstoupil od smlouvy, musely právě firmy vracet peníze ušetřené na daních. Kdo pravidla smlouvy poruší, bude muset zpětně pojistné dodanit.

S informací jako první přišly Hospodářské noviny. A firmy, které oslovily, skutečně omezení příspěvků v případě schválení novely v parlamentu plánují. Potvrdila to například ČSOB Pojišťovna.