Český průmysl srazily v srpnu celozávodní dovolené

Praha - Tuzemský průmysl se v srpnu oproti minulému roku propadl o 5,2 %. V červenci přitom o 8,6 % rostl. Podle Českého statistického úřadu srpnový výsledek významně ovlivnily celozávodní dovolené. Mírný pokles zaznamenalo meziročně také stavebnictví - o necelé procento.

K meziročnímu poklesu průmyslové produkce nejvíc přispěla výroba aut, která byla v předchozích měsících naopak tahounem růstu. Letos v srpnu se ale meziročně snížila o 13,4 %, zatímco v červenci vykázala meziroční přírůstek skoro o polovinu. Vliv měly celozávodní dovolené v mladoboleslavské Škodě Auto a kolínské TPCA, které letos připadly na počátek srpna. Loni byla většina závodních dovolených v červenci.

Vedle dovolených stojí za poklesem i počet pracovních dnů, který byl v srpnu o jeden nižší. „Nejde o změnu trendu. Jak minulá čísla naznačila, tak například zakázky u automobilek rostly o 36 %. Proto dovolené sehrály tak silnou roli,“ řekl České televizi ekonom ČSOB Petr Dufek. Dohromady za červenec a srpen průmyslová produkce meziročně vzrostla o 1,7 %.

„Naše signály z posledních dní ukazují, že tuzemský průmysl si na problémy výrazněji nestěžuje. Po roce růstových hodnot se srovnávací základna posunula. Září by mohlo opět přinést kladnou hodnotu, ale žádné oslnivé hodnoty nečekáme. Srpnové výsledky nechceme zatím přeceňovat a předpokládáme, že zářijový růst potvrdí kondici průmyslu,“ dodal analytik Svazu průmyslu a obchodu Bohuslav Čížek.

Přečtěte si podrobnější analýzy ČSÚ k českému průmyslu a stavebnictví.

Stavební produkce se v srpnu meziročně téměř nezměnila, klesla o 0,9 %. V červenci přitom poklesla o 3,7 %. Ve druhém prázdninovém měsíci úřady vydaly méně stavebních povolení než o rok dříve a začalo se stavět i méně bytů. Více bytů ale stavebníci dokončili a po očištění od vlivu pracovních dnů stavebnictví o půl procenta stouplo.

„Celkově jde o pozitivní výsledek, stavebnictví letos po pěti letech zažije první růst,“ domnívá se Dufek. Souhlasí s ním i analytik GE Money Bank Filip Fyrbach. Výrazný růst ale stavebníci letos čekat nemohou. „Spíše předpokládáme, že to bude taková kladná nula. Pro příští rok ale výhled vypadá optimističtěji. Jedním z faktorů, který by tomu měl pomoci, jsou výdaje státu,“ podotkl Fyrbach.

Prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Václav Matyáš zatím moc optimistický není: „Byl bych rád, kdybych mohl bez obav konstatovat, že české stavebnictví už má nejhorší za sebou a že konečně nastal tolik očekávaný obrat k lepšímu. Optimismus ale zatím není namístě.“ Oživení je podle něj cítit díky vládním investicím hlavně v oblasti dopravní infrastruktury, změny legislativy umožňující snažší přípravu i realizaci staveb se však stále zpracovávají nebo projednávají. Matyáš nicméně doufá, že v příštím roce by mohlo dojít ke zlepšení.

Ministerstvo chystá vládní radu pro stavebnictví

S řešením problémů českého stavebnictví by měla pomoci Rada vlády pro stavebnictví, jejíž vznik v současnosti připravuje ministerstvo průmyslu a obchodu. Na Žofínském fóru to prohlásil náměstek ministra Jiří Koliba. „Cítíme potřebu postupovat společně. Pokud se nedohodneme a budeme si hrát každý na svém písečku, tak české stavebnictví zůstane ve stejném špatném stavu jako nyní. A s tím se nechceme smířit,“ prohlásil Koliba.

V radě by měli zasednout zástupci jednotlivých resortů, pod něž stavebnictví spadá. Kolik členů a jaké kompetence bude mít, bude záležet na ministrovi Janu Mládkovi (ČSSD) a následně na kabinetu, pokud mu Mládek vznik rady doporučí.

„Jedním z hlavních problémů českého stavebnictví je jeho nekoncepční rozdělení pod pět resortů. Investiční proces včetně například stavebního zákona má pod sebou ministerstvo pro místní rozvoj, dopravní stavby řeší ministerstvo dopravy. O vodohospodářských stavbách rozhoduje ministerstvo zemědělství, zákon o sociálním bydlení, který řeší rekonstrukce a výstavbu sociálních bytů, je v gesci ministerstva práce a sociálních věcí. Některé kompetence pak máme na starost také my,“ popsal současný stav náměstek Koliba, který má na MPO na starost právě stavebnictví.