Ropa dlouhodobě zlevňuje, řidiči to ale v peněženkách nepoznají

Praha – Ropa na světových trzích dlouhodobě zlevňuje, na českých čerpacích stanicích to ale stále není vidět. Obchodníci od léta snížili ceny benzinu a nafty nejvýše o desítky haléřů, ropu přitom od té doby nakupují o čtvrtinu levněji. Podle analytiků si pumpaři uměle drží vysoké marže, s úpravou cen váhají hlavně velké řetězce. Ceny ropy navíc dál výrazně klesají v reakci na střízlivější odhady banky Goldman Sachs. Americká ropa se propadla pod 80 dolarů za barel, severomořská ropa Brent klesla pod 85 dolarů.

Loula: Ropa sice zlevňuje, koruna je ale slabá (zdroj: ČT24)

Podle Václava Louly z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu brzdí pokles cen u čerpacích stanic zejména slabý kurz koruny vůči dolaru. „Koruna je velice slabá, a to ovlivňuje jak finální cenu, tak i kotované ceny na burzách, které jsou rozhodující pro středoevropský trh,“ tvrdí Loula.

  • Václav Loula z ČAPPO ve vysílání ČT24: „Musím se ale ohradit, že by ceny u čerpacích stanic neklesaly. Poklesy již druhý týden v řadě jsou, ale samozřejmě tím, že ten dolar výrazně zhoršuje tento vývoj, tak pokles cen je v současné době mírnější, než by si motoristé přáli.“

Za pokles cen ropy může podle Louly také zvýšené napětí v zemích, které ropu těží. Jmenuje zejména Libyi, Irák, Nigérii či Irán. Kvůli nejistému vývoji v těchto regionech totiž významní ropní hráči s předstihem nakoupili větší zásoby pohonných hmot. Teprve až se tyto dražší zásoby odprodají, měl by pokles cen ještě pokračovat.

Ceny ropy se v uplynulých pěti měsících kvůli vysokému zásobování trhu a obavám o hospodářský vývoj v Evropě a Asii propadly o téměř 25 procent. Ropa Brent tento měsíc poprvé za dva roky dočasně zlevnila pod 90 dolarů za barel. „Vládnou obavy z pokračující slabosti. Neexistují žádné jasné známky oživení poptávky, kdežto nabídka je rozhodně nadměrná,“ předpovídá Ken Hasegawa z firmy Newedge.

Ropu sráží na kolena i odhady Goldman Sachs

Výrazně klesající ceny ropy dnes navíc srazily prudce snížené cenové odhady banky Goldman Sachs. Americká lehká ropa WTI se propadla pod 80 dolarů za barel na minimum za 28 měsíců, současně stojí 79,57 USD a předtím se propadla až na 79,45 USD, nejníže od června 2012. Severomořská ropa Brent klesla pod 85 dolarů, kolem 15:00 SELČ se její cena pohybovala kolem 84,60 dolaru za barel. 

Goldman Sachs vzhledem k předpokládanému pokračování růstu těžby v zemích mimo ropný kartel OPEC a slabé poptávce snížila své odhady průměrných cen ropy pro první čtvrtletí příštího roku o 15 dolarů za barel. Banka nyní očekává, že Brent se bude v prvním čtvrtletí prodávat v průměru za 85 dolarů za barel a ve druhém čtvrletí zlevní až na 80 dolarů. Odhad ceny americké lehké ropy WTI snížila Goldman Sachs na 75 dolarů za barel z dříve předpokládaných 90 dolarů a v dalším kvartále čeká pokles až na 70 dolarů.

Trh sleduje postoje členů OPEC před ministerským zasedáním organizace na konci listopadu. Pro omezení produkce, které by bylo schopno zastavit trend poklesu cen, se zatím vyslovuje jen malá část členů. Saúdská Arábie jako klíčový člen dává najevo, že jí nynější nízké ceny nevadí, a podobně se vyjadřují i další země Arabského poloostrova.

Vydáno pod