Polsko má spor ohledně dovozu potravin za uzavřený

Brusel – Polský ministr zemědělství Marek Sawicki považuje spor kolem kontrol potravin dovážených do Česka za uzavřený. Avizovanou stížnost k Evropské komisi prý nevznese, řekl Sawicki českým novinářům na jednání unijních ministrů v Bruselu. Kauza se týká nedávného zjištění polských médií, podle kterých Česko podrobovalo potraviny z Polska přísnější kontrole než jiné.

Polský ministr spor kolem potravin uzavřel (zdroj: ČT24)

Věc si dnes dopoledne vysvětlil s českým kolegou Marianem Jurečkou. Oba ministři jsou v Bruselu na jednání ministrů zemědělství unijní osmadvacítky. „Neočekával jsem, že by ten spor měl někam gradovat, opravdu si stojíme za prací našich dozorových orgánů. Polské potraviny a dovozci nebyli zatíženi intenzivnější kontrolou ve vztahu k objemu dovozu,“ komentoval výsledek schůzky Jurečka.

Polský ministr zemědělství Marek Sawicki:

„Mám pocit, že problémy ohledně kvality polských potravin, jsou v tuto chvíli vyřešené. Legislativa Evropské unie by nám ale měla jasně říct, co dělat, pokud tu jsou nějaké problémy s normami, ať už polských, nebo českých výrobců. Tím bychom se měli řídit… Nemusíme kvůli tomu mluvit s Evropskou komisí. Doufáme, že tu už takovéto incidenty nenastanou.“

U konce je tak spor, který Sawicki před týdnem odstartoval, když v polských médiích o kontrolách hovořil. Pobouřilo jej nařízení, které mělo údajně požadovat bedlivější kontroly potravin z Polska než z dalších zemí. Česká strana možnou diskriminaci polských producentů od počátku popírala.

Zmíněný dokument sice Státní a zemědělská potravinářská inspekce sice dokument potvrdila, hlavní motivací příkazu ale podle ní byla zpřísněná kontrola dovážených potravin, které místo do Ruska směřují na český trh.„Vzhledem k tomu, že Polsko je významným vývozcem potravin do Ruské federace, byl logický krok z naší strany zaměřit pozornost… na potraviny, které by mohly vstupovat na trh v ČR, přestože byly původně určeny pro ruský trh,“ uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Důvodem celého nařízení byl prý fakt, že předpisy pro dovoz potravin do Ruska a na trh EU mají odlišné předpisy. „SZPI vždy musí reagovat na aktuální situaci na trhu s potravinami a na pohyb zboží v rámci EU i mimo EU tak, aby byly ochráněny zájmy spotřebitelů,“ dodává Kopřiva.

Jurečka poté minulou středu Sawickému poslal podklady dokládající to, že inspekční orgány neprověřovaly polské potraviny více než dovoz z jiných zemí. „Naopak byli (Poláci) většinou třetí, čtvrtí, pátí v pořadí kontrolovaných zemí,“ podotkl dnes český ministr.