Exportérem roku zůstává Škoda Auto

Praha – Vítězství v soutěži Exportér roku obhájila díky objemu svého vývozu mladoboleslavská automobilka Škoda Auto. Největší nárůst exportu potom přinesl ocenění kunovickému výrobci letadel Aircraft Industries.

Škoda Auto získala v soutěži Exportér roku ocenění za objem vývozu v loňském roce a také za období 1993 až 2013. Stejně jako v minulém ročníku soutěže se na druhém místě umístila společnost Foxconn CZ, na třetí pozici se dostal Agrofert. Žebříček podle nárůstu exportu v loňském roce potom patřil leteckým výrobcům – první příčka patří Aircraft Industries před Aerem Vodochody. Za nimi figurovala Tatra Trucks. Podle průměrného nárůstu exportu od roku 1993 zvítězil výrobce pneumatik Mitas před Siemens Group a AGC Automotive Czech.

Zvláštní cenu Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře pro exportéra, který vyváží svoje výrobky a služby do největšího počtu zemí, získala společnost CommScope Czech Republic, která se zabývá výrobou telekomunikačních a elektronických zařízení. V kategorii Nejlepší exportní transakce podpořená státem pro vývozní transakce s objemem vyšším než 100 milionů korun podpořené prostřednictvím financování ČEB nebo EGAP nejlépe vyhověly projekty M Steel Projects, Papcel a GE Aviation Czech.

Ceny vítězům předal prezident republiky Miloš Zeman. Ten také exportérům doporučil, aby se poohlédli po příležitostech bez ohledu na politiku doporučených zemí. „To, co exportéři potřebují, pokud to sami nevědí, je nikoli regionální preference, ale oborová preference,“ řekl Zeman. Příkladem je podle něj Tádžikistán, který je nejchudší zemí Střední Asie, ale který má obrovský hydroenergetický potenciál.

Soutěž Exportér roku má tradičně několik kategorií a zúčastnit se jí mohli všichni exportéři se sídlem v České republice s ročním objemem vývozu nad 100 milionů korun. Pořadateli soutěže jsou Střední podnikatelský stav a Asociace na podporu podnikání ČR.