Sobotka: Sepětí VV a ABL je nepřijatelný střet zájmů

Praha – Sociálním demokratům se nelíbí uplatnění bývalých představitelů soukromé bezpečnostní agentury ABL ve vládě. Podle slov úřadujícího předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky se jedná o střet zájmů a výsledné ministerské nominace za Věci veřejné (VV) prý jasně ukazují, že společnost ABL má stále veliký vliv. Ministři dopravy a školství Vít Bárta a Josef Dobeš jsou s firmou spjati, protože v ní v minulosti působili, a podle Sobotky si za náměstky svých rezortů vzali rovněž pracovníky ABL. Sobotka vyzval premiéra Nečase, aby se ihned zasadil o odchod všech náměstků podezřelých ze střetu zájmů.

„My jsme i po volbách upozorňovali na to, že přímé uplatnění některých představitelů této soukromé firmy ABL v ministerských pozicích může znamenat reálný střet zájmů a možné konflikty mezi zájmem veřejným a zájmem soukromým,“ řekl úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Sobotka vyjádřil neklid nejen nad personálními kroky nových členů vlády za Věci veřejné, ale nad postojem premiéra Petra Nečase (ODS). „Pokládám za nemožné, aby premiér ignoroval to, k čemu v čele jednotlivých ministerstev dochází, stejně jako prodeje podílů firem takzvaně na oko,“ uvedl Sobotka s tím, že prodej podílu ministra Bárty v ABL svému bratrovi považuje za úsměvný. Označil to za obcházení pravidel pro transparentní chování členů vlády.

TK Bohuslava Sobotky k personálním změnám na ministerstvech (zdroj: ČT24)

Nečas spoléhá na dohodu s VV

„Byl jsem opakovaně ujištěn jak předsedou strany Věci veřejné, tak panem ministrem Bártou, že příchod náměstka z této firmy na ministerstvo dopravy žádným způsobem nenaruší dojednanou dohodu, a sice že firma ABL se nebude v těchto rezortech v žádném případě účastnit státních zakázek,“ reagoval na Sobotkova slova premiér Petr Nečas.

Matěj Bárta
Zdroj: ČT24
Vydáno pod