Každé desáté klíště přenáší boreliózu. Nakažených je o čtvrtinu víc než vloni

Během května vzrostl počet nakažených lymskou boreliózou o 151 případů. Celkově se tak tento rok nakazilo 567 lidí, to je o čtvrtinu víc než ve stejném období vloni. Nemoc aktuálně přenáší každé desáté klíště. Vyplývá to z dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Naopak počet nakažených klíšťovou encefalitidou se oproti loňsku nemění. Podle meteorologů jsou tento týden klíšťata vůbec nejaktivnější za celou dosavadní sezonu, vloni to bylo o dva týdny dřív. Případů tak bude podle odborníků ještě výrazně přibývat.

V minulém roce se do konce května lymskou boreliózou nakazilo 459 lidí, letos ale počty nemocných stoupají prudčeji. „Zatím je hlášeno větší množství případů než v tomto období v loňském roce. Sledujeme tedy jistou stoupající tendenci,“ sdělila ČT Blanka Kinská z Krajské hygienické stanice v Plzni.

Nemoc navíc podle měření SZÚ přenáší každé desáté klíště. „V průměru byla klíšťata z lesů po celé České republice pozitivní na borrelie v 10,4 procentech případů,“ řekla vedoucí Národní referenční laboratoře pro lymskou boreliózu SZÚ Kateřina Kybicová.

Naopak druhá obávaná nemoc, klíšťová encefalitida, si letos drží téměř stejné statistky jako vloni. Přestože během května přibylo dalších 23 případů, v konečných součtech se data nemění. Oproti loňsku se nemocí nakazil navíc jeden člověk. Během května tak klíšťata encefalitidu předala celkem 37 lidem.

Klíšťata jsou teď nejaktivnější

Podle dat Českého hydrometeorologické ústavu (ČHMÚ) jsou klíšťata právě v tuto chvíli nejaktivnější. Důvodem je podle meteorologů obecně chladnější počasí než vloni. „V loňském roce nastala tato podobná situace již kolem poloviny května, asi o 10 až 14 dní dříve. V letošním roce bylo relativně dlouho chladno, zejména byl chladný duben a vývoj vegetace byl na mnoha lokalitách opožděný. Průměrné denní teploty vzduchu byly nižší než v loňském květnu,“ uvedla Lenka Hájková z Oddělení biometeorologických aplikací z ČHMÚ.

Státní zdravotní ústav doporučuje používat aplikaci Klíšťapka, ta ukazuje aktuální předpověď aktivity klíšťat v Česku. Odvíjí se podle teploty vzduchu, typu lesa, krajinných parametrů nebo nadmořské výšky. V aplikaci jsou dostupná také data o infikovanosti klíšťat borreliemi.

ČHMÚ doporučuje pohybovat se v listnatých a smíšených lesích pouze po zpevněných stezkách. Podle SZÚ je vhodné nosit do přírody oděv, na kterém budou klíšťata dobře viditelná a opakovaně používat repelent s účinnou látkou DEET nebo IR3535, zejména na nohou.