Rodina ruského ministra se zbavila části nemovitostí v Česku. Transakci prověřuje FAÚ

Události: Zjištění kolem nemovitostí ruského ministra Kravcova (zdroj: ČT24)

Rodina sankcionovaného ruského ministra školství Sergeje Kravcova se po začátku loňské invaze na Ukrajinu zbavila části nemovitostí u Karlových Varů. Šlo mimo jiné o pozemky nakoupené před osmi lety. Transakci podle informací České televize prověřuje Finanční analytický úřad. Příbuzní politika mají v Česku stále tři byty.

Ministr Kravcov je muž, který nařizuje učitelům označovat invazi na Ukrajinu jako speciální operaci. Spolu s čečenským vůdcem Ramzanem Kadyrovem o tom mluvili i v hlavním městě Čečenské autonomní republiky Grozném, kde je vítali studenti s písmenem Z na triku.

V Česku Kravcovovi v minulých patnácti letech nakoupili nemovitosti za desítky milionů korun. V zemi, kterou Rusko označuje jako nepřátelskou, nechává ministr stále bydlet své rodiče.

Matka Sergeje Kravcova na otázku, zda vlastní tři byty v Karlových Varech, odpověděla: „Víte, že v Česku byly takové zákony, že když chcete získat trvalý pobyt, musíte mít firmu a na ní byty.“

Na jaře 2015 si Kravcovovi pořídili pozemky a letní sídlo v Bečově nad Teplou. Podle místních sem do začátku války jezdil i ruský politik.

Podle rezidenta Bečova nad Teplou, který si přál zůstat v anonymitě, si rodina z Ruska dovezla vlastní auto. Na místo kvůli konfliktům Kravcovova otce s místními lidmi často vyjížděla policie. „Tady dělal naschvály. Schválně nám plot zbořil, manželku napadl,“ přiblížil místní obyvatel.

Vše bylo podle zákona, tvrdí Kravcovová

Loni v dubnu – ještě předtím, než se Kravcov dostal na sankční seznam, – se rodina nemovitosti v Bečově nad Teplou zbavila. Byty v Karlových Varech ale vlastní dosud. „Vše jsme udělali v souladu s českými zákony,“ řekla matka Kravcova.

Ministr se původně jmenoval Braun jako otec. Přejmenoval se ale na Kravcova – po matce za svobodna. Ona sama odmítla komentovat jeho postoje k válce.

Rusko ověřené zprávy o majetku politikovy rodiny v Česku přes agenturu TASS označilo za dezinformace.

V Česku podle tajných služeb v devadesátých letech nakupovaly nemovitosti desítky ruských politiků, zajímal je zejména karlovarský region a Praha.