Pošta od července prodlouží doručování ekonomických zásilek na tři dny

Česká pošta od července prodlouží doručovací dobu u takzvaných ekonomických listovních zásilek o jeden den na tři dny. Důvodem je podle ní trvalý pokles zájmu o posílání listovních zásilek a s tím související optimalizace poštovní sítě. Každý den pošta doručí okolo 1,8 milionu listovních zásilek. O změně podnik informoval v tiskové zprávě. Systém dvourychlostního doručování zavedla Česká pošta v únoru 2020.

O den pomalejší doručování ekonomických zásilek testovala pošta od letošního jara na 17 provozovnách, od června jej rozšířila na dalších 144 provozoven. Od července pak budou listovní zásilky doručovány upraveným způsobem na všech 289 dodávacích provozovnách (depech) po celé České republice. Od poloviny roku bude stát obyčejný prioritní dopis 34 korun, ekonomický pak 27 korun.

Prioritní doručení do druhého dne podle dosavadních zkušeností firmy využívá okolo sedmi procent klientů, zbytek využívá ekonomický, byť pomalejší způsob doručení.

„Vzhledem k trvalému poklesu zájmu o listovní zásilky a s ohledem na zákon DEPO, kdy nově dva miliony subjektů už nekomunikují s úřady prostřednictvím papírových doporučených dopisů, ale přes datové schránky, se od 1. července 2023 ekonomický režim prodlužuje z D+2 na D+3. Pokud někdo preferuje prioritní způsob doručení, pak D+1 může využít, to zůstává zachováno,“ vyjmenoval mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Česká pošta letos přijímá řadu úsporných opatření kvůli prohlubující se ztrátě. Jedním z nich je uzavření tří set poboček v polovině roku a propuštění zhruba tisícovky zaměstnanců. Do poloviny roku by měla představit plán transformace, ve kterém se rozdělí na provozovatele poboček, poskytujícího základní služby pro stát, a komerční doručovací akciovou společnost.