Česko zažívá největší boom zbrojního průmyslu za dobu samostatné existence, říká šéf asociace

Veletrh obranné a bezpečnostní techniky IDET (zdroj: ČT24)

Ruská agrese na Ukrajině, ale také rostoucí vůle české vlády i okolních evropských zemí investovat do obrany zvyšuje zájem o zbrojní průmysl. Podle prezidenta Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiřího Hynka zažívá tuzemsko v tomto odvětví největší boom za dobu samostatné České republiky. V rozhovoru pro ČT to řekl na brněnském výstavišti, kde ve středu začal třídenní veletrh obranné a bezpečnostní techniky IDET. Výrobky potenciálním zákazníkům z řad armád nebo soukromých firem představuje rekordní počet vystavovatelů.

„Jsme v situaci, jaká tady nikdy nebyla. Musíme si uvědomit, že většina zemí světa dlouhodobě neinvestovala do své vlastní obrany, zvláště v Evropě, kde byl pocit, že bude věčný mír. A najednou se jednotlivé země probouzí a jejich vlády by okamžitě chtěly doplňovat zásoby munice, nakupovat zbraně a samozřejmě obranné průmysly z toho těží – nejen v České republice, ale i jinde,“ sdělil Hynek.

Náčelník generálního štábu Karel Řehka uvedl, že je nutné si připustit, že velký válečný konflikt v Evropě hrozí a Česko se na něj musí dlouhodobě připravovat. Vyžaduje to podle něj nejen nasaditelnou armádu, ale spolupráci celé společnosti, doplnil. Poznamenal, že obranný a bezpečnostní průmysl v tom hraje velkou roli. 

Nejen na Ukrajinu

Uspokojit poptávku je podle Hynka nyní pro firmy náročné. „Děláme vše, co můžeme, abychom uspokojili poptávku jak naší armády, tak ukrajinských ozbrojených sil, ale i ostatních zemí světa. Protože my se nemůžeme koncentrovat pouze na Ukrajinu,“ upozornil s tím, že válka jednou skončí a že je potřeba udržet si i jiné zahraniční trhy. „My jsme exportně orientovaný průmysl. Zhruba pětaosmdesát až devadesát procent toho, co vyrobíme, exportujeme. A proto jsou pro nás důležité kontakty do všech zemí světa,“ doplnil.

Podle Hynka za posledních patnáct let vzrostl firmám export asi desetinásobně. Vydělané prostředky pak podle něj společnosti investují do technologií, výzkumu, vývoje a inovací. „Protože inovace jsou tím, co vás udrží na světových trzích,“ poznamenal. Nyní je podle něj šance posílit český obranný průmysl natolik, aby tuzemsko hrálo dominantní roli v Evropě.

Řehka považuje za extrémně důležité spolupráci a koordinaci mezi průmyslem, státem a armádou. Budoucí válčení podle něj bude o tom, kdo dokáže lépe a efektivněji využít obrovské množství dat a zpracovat je. K tomu jsou potřeba nové technologie nebo třeba digitalizovat bojiště, doplnil.

Armáda převzala obrněné vozidlo Titus

Česká armáda na veletrhu slavnostně převzala nové obrněné vozidlo Titus. Všechny plánované stroje by měla dostat do konce příštího roku. Uvedla to na svém webu.

Smlouvu na dodávku 62 kolových obrněných vozidel Titus za víc než šest miliard se společností Eldis Pardubice podepsalo ministerstvo obrany v červnu 2019.

Armáda má dostat 42 kolových obrněných vozidel velitelsko-štábních a spojovacích a dvacet kolových obrněných vozidel, která budou sloužit jako místo koordinace palebné podpory.

Nejvíce za třicet let

Trojice bezpečnostních veletrhů v čele s obranným veletrhem IDET byla zahájena na brněnském výstavišti přeletem armádních vrtulníků a letadel. Vystavovat přijelo 551 firem z devětadvaceti zemí, což je nejvyšší počet vystavovatelů za třicetiletou historii akce.

Český průmysl zastupuje například Česká zbrojovka, Czechoslovak Group, Omnipol nebo STV Group. Nechybí státní podniky LOM Praha, Vojenský technický ústav, Vojenský výzkumný ústav a VOP CZ. Z celosvětově významných společností jsou v Brně například BAE Systems, která by Česku mohla dodávat pásová bojová vozidla pěchoty, výrobce gripenů Saab Technologies nebo Lockheed Martin, který jako partner veletrhu ukáže trenažér letounu F-35.

Tradiční expozici mají také ministerstvo obrany a armáda, letos je tematicky zaměřená na třicet let od založení české armády. Cílem je podle vystavovatelů ukázat posun v modernizaci, návštěvníci tak mohou porovnat rozdíl mezi starší a novou technikou i vybavením.

Veletrh obranné a bezpečnostní techniky IDET nabízí i expozici české armády (zdroj: ČT24)

Ředitel veletrhů IDET, PYROS, ISET Michalis Busios vyzdvihl některé úspěšné tuzemské projekty, jako například přehlídku českých inovativních start-upů. „Jsou tam opravdu špičkové high-tech technologie, z nichž jedna se dostala i do pozornosti Evropské kosmické agentury,“ řekl. Jmenoval také umělou inteligenci, která umožňovala sledovat situaci na Ukrajině, aniž by byla potřeba fyzická přítomnost. „To byla záležitost, která byla nasazena na začátku boje na Ukrajině,“ doplnil.