Exposlanec Hrbata neuspěl s ústavní stížností. Trest za ovlivňování tendrů platí

Peněžitý trest 432 tisíc korun pro Michala Hrbatu v kauze ovlivňování zakázek pro společnost Techniserv definitivně platí. Ústavní soud odmítl jeho stížnost. Hrbata, který působil jako manažer Techniservu, byl společně s dalšími čtyřmi lidmi pravomocně odsouzen loni v únoru. Kromě něj byli potrestáni ještě další dva manažeři společnosti a dva úředníci. Bývalý poslanec za ODS a náměstek někdejšího ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) dostal nejpřísnější trest.

„Ústavní stížnost se odmítá,“ stojí v anonymizovaném usnesení dostupném v databázi soudu. Hrbata ve stížnosti argumentoval mimo jiné nezákonností získání klíčových důkazů v podobě odposlechů. Namítá také, že Techniservu nevznikl žádný majetkový prospěch a trestný čin zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, za který byl odsouzen, tak podle něj nebyl dokonán.

Ústavní soud vyhodnotil Hrbatovu stížnost jako neopodstatněnou. Soudy, které v případu dříve rozhodovaly, podle něj ústavní právo neporušily. „Po přezkoumání ústavní stížnosti napadených rozhodnutí proto Ústavní soud uzavírá, že v posuzované věci nemá proti postupu, stejně jako proti závěrům Nejvyššího soudu, soudu městského a ani soudu obvodního ústavněprávních výhrad,“ píše v usnesení předseda senátu Jiří Zemánek.

Tresty za tři zakázky

Kauza se týkala tří tendrů ohledně síťové infrastruktury České obchodní inspekce (ČOI) a zakázky na stavební práce pro ministerstvo pro místní rozvoj z let 2015 a 2016. Soudy dospěly k závěru, že představitelé Techniservu Hrbata, Tomáš Dostál a Roman Šmíd nezákonně zajistili, aby jejich společnost zakázky získala.

Další obžalovaní, Miroslav Burda z ČOI a Marta Reichlová z ministerstva pro místní rozvoj, pak podle rozsudku zařídili, aby měli manažeři Techniservu přístup k parametrům některých zakázek měsíce před jejich uveřejněním.

Dostál má podle pravomocného rozhodnutí zaplatit 360 tisíc korun a Šmíd 144 tisíc korun. Úředníkům soud uložil nižší tresty 30 tisíc korun a 23 400 korun.

Pravomocný rozsudek padl loni v únoru u Městského soudu v Praze. Případem se tento soud zabýval už podruhé. Obvodní soud totiž napoprvé většinu obžalovaných osvobodil, pouze Hrbatovi uložil za podplacení Burdy peněžitý trest 150 tisíc korun. Městský soud ale s výsledkem nesouhlasil a obvodní soud se napodruhé musel řídit názorem odvolacího senátu.

Pětice odsouzených se nejprve neúspěšně bránila u Nejvyššího soudu. Hrbata teď neuspěl ani u Ústavního soudu, který se bude zabývat ještě dvěma dalšími ústavními stížnostmi v tomto případu.

Ve společnosti dříve pracoval i někdejší šéf civilní rozvědky

Jméno společnosti Techniserv se dostalo do hledáčku médií také v souvislosti s někdejším ředitelem Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petrem Mlejnkem.

Loni v srpnu server Seznam Zprávy informoval o pravidelných stycích mezi Mlejnkem a lobbistou Michalem Redlem, který čelí obvinění v kauze údajné korupce v pražském dopravním podniku Dozimetr. Mlejnek sdělil serveru Seznam Zprávy, že se s Redlem zná od roku 2012. Setkával se s ním údajně jednou až dvakrát ročně.

V dané době pracoval Mlejnek ve společnosti Techniserv, která dodává a instaluje technologické systémy a často se uchází o státní zakázky. Důvodem podle něj bylo to, že jako obchodník poptával zakázky pro svou firmu, ale žádnou jeho prostřednictvím nezískal. Mlejnek kvůli kontaktům s Redlem na pozici ředitele ÚZSI rezignoval.