Někteří obchodníci se brání platbám kartou, hlavně kvůli bankovním poplatkům

Události: Platby kartou (zdroj: ČT24)

Platba kartou je považována za standard, někteří obchodníci ale přesto začínají prodávat jen za hotové, dokonce i v centrech velkých měst. Nejčastěji proto, že chtějí ušetřit na poplatcích bankám. Pro některé to totiž můžou být i desítky tisíc ročně.

Kapucínské náměstí v Brně má naproti sobě dvě kavárny, obě patří stejnému majiteli. V jedné se kartou platit dá, ve druhé nikoli. „Myslím, že není potřeba odevzdávat část tržeb dalším aplikacím, dalším bankám,“ říká majitel Ondřej Pilát.

Výše poplatku z každé transakce se může u malých obchodníků vyšplhat až na pět procent z ceny nákupu. Mají ale možnost svou situaci zlepšit, upozorňují odborníci.

„Může to být tím, že mají špatně nastavenou politiku se svou bankou, kterou můžou samozřejmě jednoduše vyřešit tím, že přejdou ke konkurenci,“ popisuje odborná asistentka z Ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity Dagmar Vágnerová Linnertová.

Češi jsou evropskými premianty v placení kartou, využívá ho skoro 96 procent zákazníků. Podle Sdružení pro bankovní karty Češi loni u obchodníků zaplatili kartou víc než jeden a půl bilionu korun. To je skoro o tři sta miliard víc než předloni.

„Máme to jako službu pro zákazníky, snažíme se jim vycházet maximálně vstříc. Protože ne každý u sebe hotovost nosí,“ říká provozní jedné z brněnských restaurací Metoděj Talanda. „Přijde mi, že v 21. století je to úplně běžná služba,“ dodává.