Vrabelovy výroky na adresu členů vlády nebyly trestné. Policie případ odložila

Výroky svolavatele protivládních demonstrací Ladislava Vrabela na adresu členů vlády nebyly trestné. Policisté proto případ odložili. ČT to řekl mluvčí pražské policie Jan Daněk. Vrabel ve videu na sociálních sítích prohlásil, že někteří členové kabinetu včetně premiéra by „neodešli po svých“, kdyby se s ním potkali. Kriminalisté se zabývají i Vrabelovými výroky o jaderném útoku Česka na Rusko, muž je kvůli nim podezřelý z šíření poplašné zprávy.

„Vzhledem k tomu, že ve věci nedošlo k naplnění skutkové podstaty žádného trestného činu, přestupku ani jiného správního deliktu, byla věc uložena ad acta,“ uvedl Daněk.

Organizátor protivládních protestů Ladislav Vrabel loni v listopadu ve videu řekl, že premiér Petr Fiala (ODS), ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) a ministryně obrany Jana Černochová (ODS) rozpoutávají válku. „Kdyby byli vedle mě, můžu vám říct, že by rozhodně neodešli z místnosti po svých, aby šli dál rozpoutávat válku,“ prohlásil.

Vrabel později pro Deník N, který na jeho výroky upozornil, uvedl, že Fiala, Černochová a Rakušan by „neodešli po svých“, protože by jim otevřel oči. „Vysvětlil bych jim, kolik utrpení přináší válka a oni by prozřeli a stali se jinými, úplně novými lidmi. Takže by odcházeli vlastně úplně jiní lidé,“ napsal serveru.

Šíření poplašné zprávy

Vrabela po sobotní demonstraci odpůrců Fialovy vlády zřejmě zadržela policie v souvislosti s výroky, které pronesl loni v listopadu v jednom ze svých videí. Uvedl to server iDMES.cz s odkazem na vyjádření dalšího aktivisty Patrika Pečénky na sociálních sítích.

Vrabel v listopadu zveřejnil nahrávku, ve které prohlásil, že česká vláda chce ze stíhaček zaútočit na Ruskou federaci jadernými zbraněmi. Policisté na Twitteru oznámili, že kvůli šíření poplašné zprávy zadrželi muže stejného ročníku, jako je Vrabel. Jméno však neuvedli.

Vrabel organizoval protivládní protesty loni v září a v říjnu. V metropoli se jich zúčastnily desetitisíce lidí. V sobotu jich podle policie dorazilo několik set.

Vrabel dříve kandidoval v několika volbách, naposledy předloni do Poslanecké sněmovny, kdy vedl kandidátku uskupení Otevřeme Česko normálnímu životu v jižních Čechách. V obchodním rejstříku figuruje ve firmách provozujících pizzerie v Českých Budějovicích. Zároveň podle serveru Aktuálně.cz dluží za sociální a zdravotní pojištění, poplatky za popelnice nebo úvěr u banky.

Kvůli dluhům na sebe Vrabel v březnu 2021 podal insolvenční návrh a požádal soud o oddlužení. Podle insolvenčního správce ale Vrabel nedělal maximum pro to, aby věřitele uspokojil. S tím na začátku ledna souhlasil i Krajský soud v Českých Budějovicích, který Vrabelovo oddlužení zrušil a vyhlásil na jeho majetek konkurz. Aktivista řekl, že soud považuje za „politický proces“.