Petříčka nahradí ve funkci místopředsedy ČSSD Machovec

Předseda ČSSD Michal Šmarda chce voličům stranu prezentovat jako odpovědné řešení mezi pravicovou vládou a populistickou, nacionalistickou opozicí. Řekl to v sobotu delegátům 44. sjezdu sociálních demokratů v Brně. Novým místopředsedou této mimosněmovní strany se na sjezdu stal Karel Machovec, který byl v jejím vedení už v devadesátých letech. Nahradí Tomáše Petříčka, bývalého ministra zahraničí, který na stranickou funkci rezignoval z osobních důvodů.

Machovce podpořila stovka delegátů, jeho protikandidát Pavel Traub z pražské organizace strany měl zhruba třetinovou podporu. Nový místopředseda je absolventem Vysoké školy chemicko-technologické, pracoval v zemědělství, do ČSSD vstoupil v roce 1991. Byl poslancem, v letech 1995 až 1997 působil jako statutární místopředseda ČSSD.

Z vedení strany odešel po předchozím sporu s tehdejším lídrem ČSSD Milošem Zemanem. Později působil například jako poradce nebo zastupitel Středočeského kraje.

Machovec hodlá zastřešit činnost odborných komisí

Delegátům sjezdu Machovec řekl, že chce využít svou paměť a zkušenosti, v ČSSD má podle svých slov „inventární číslo“. Rád by ve straně zastřešil činnost odborných komisí, které i podle předsedy Šmardy potřebují restart. Jejich práce by mohla sociální demokracii pomoci na cestě zpátky tam, kam patří, míní Machovec.

Šmarda zvolení Machovce přivítal, označil jej za jednoho z předních zemědělských a národohospodářských odborníků. „Karel Machovec nekandiduje proto, aby se stal výraznou mediální tváří sociální demokracie, ale proto, aby dal do pořádku odborné zázemí,“ řekl novinářům Šmarda.

Prvním krokem je úklid, řekl předseda Šmarda

Strana podle Šmardy udělala řadu chyb, a to i při správě vlastního majetku. Nyní musí ukázat, že je schopná o chybách otevřeně mluvit, napravit je, pracovat na své značce a vrátit se do Poslanecké sněmovny, zaznělo v jeho projevu.

Nová ČSSD by podle místopředsedkyně Daniely Ostré měla být spolehlivá, hodnotová a pečující, hájit zájmy střední třídy a nižších sociálních skupin, pohybovat se na levém středu politického spektra a chránit před extrémy.

Šmarda představil plán pro návrat strany na výsluní, má čtyři etapy označované jako úklid, restart, nové tváře a návrat. Prvním nezbytným krokem byl podle Šmardy úklid, tedy vyřešení ekonomické situace zadlužené strany, která musela prodat či pronajmout část svého nemovitého majetku a reorganizovat i zeštíhlit aparát. Úvodní fázi pokládá Šmarda za téměř dokončenou.

Finanční zdraví strany

Letos by strana po letech hospodaření v červených číslech mohla mít vyrovnaný provozní rozpočet, vyplynulo z projevu statutárního místopředsedy Igora Bruzla. V letech 2020 a 2021 zaznamenala strana pokaždé ztrátu přes 30 milionů korun. Bruzl poukázal na dluhy z minulosti, špatnou péči o stranické nemovitosti, ale také negativní vliv stoupajících cen energií a války na Ukrajině.

ČSSD předloni se ziskem 4,65 procenta hlasů nepřekročila poprvé za dobu samostatné České republiky zákonnou pětiprocentní hranici pro vstup do dolní komory parlamentu. Předsedou strany se poté stal Šmarda, který slíbil připravit nové stanovy a finančně stranu ozdravit.