Předvánoční spoje z Prahy na Moravu jsou téměř vyprodané. Dopravci přidávají místa i celé spoje

Vlakové spoje z Prahy do moravských měst jsou téměř obsazené. České televizi to potvrdily oslovené společnosti. České dráhy a RegioJet proto přidávají další spoje nebo posilové vozy. S navýšením kapacit dopravci počítají i na Nový rok a 2. ledna.

„Spoje ve směru nejsilnější poptávky po přepravě, což je před Vánocemi směr z Prahy, jsou nyní již kompletně vyprodané,“ popisuje situaci mluvčí společnosti RegioJet Alexandra Janoušek Kostřicová. Nejobsazenější jsou spoje v termínech 22. a 23. prosince.

I podle mluvčího Českých drah Lukáše Kubáta jsou některé vlaky státního dopravce už plně rezervované nebo zbývají poslední volná místa. „Jde o spoje SC Pendolino Košičan a EN Slovakia těsně před svátky ve směru na Slovensko,“ upřesňuje Kubát.

Poslední volná sedadla nabízí i Leo Express. „Některé spoje jsou již téměř vyprodány,“ říká mluvčí společnosti Emil Sedlařík.

Víc míst, spojů i vozů

Dopravci proto pro období nejvytíženějších termínů na poslední chvíli přidávají další místa nebo celé spoje, nejčastěji na trasách mezi Prahou a moravskými městy.

České dráhy ke svým klasickým soupravám přidají další vozy, dva dny před Vánocemi tak dopravce nabídne několik set míst navíc. Do prodeje se dostane výrazně víc míst také na období konce vánočních svátků 1. a 2. ledna.

Společnost RegioJet až do 2. ledna navýší kapacity vlakových spojů o patnáct až dvacet procent. Například ve čtvrtek 22. prosince zatím přidal dopravce podle svých webových stránek na lince Praha–Ostrava dva posilové spoje, den před Vánocemi pak pět. Spoj ale není nejrychlejší. Cestující, kteří se budou chtít dostat do severomoravské metropole, nejdřív budou muset autobusem do Brna a poté vlakem do Ostravy.