Nemocnice hledají způsoby, jak šetřit. Bojí se, že jim nezbydou peníze na energie či platy

Události ČT: Nemocnice se kvůli nedostatku financí obávají omezování péče (zdroj: ČT24)

Lékařská komora i některé nemocnice se obávají, že příští rok nebudou mít dost peněz na provoz. Úhradová vyhláška, kterou schválilo ministerstvo zdravotnictví, počítá s růstem plateb od pojišťoven o osm procent. Podle části zdravotníků to ale nepokryje razantní zvýšení nákladů. Některá zdravotnická zařízení se obávají toho, že bude omezena péče o pacienty. Už teď proto začínají hledat úspory.

V Česku rostou ceny energií a zvyšuje se také tlak na růst platů. Zdravotnická zařízení se tak obávají, že nebudou mít dostatek financí na plyn a elektřinu a že jim také budou chybět peníze na to, aby své zaměstnance zaplatily. Od ledna tak budou platit zdravotníkům za práci i pojišťovny, a to o osm procent víc. Jenže podle soukromých lékařů je to stále málo.

„Nepokrývá to ani polovinu inflace. Všichni vám všechno zdraží s logickým zdůvodněním, že se jim zdražily vstupní náklady, a ve zdravotnictví se děje totéž, ale zdravotníci nemohou zdražit, nám ty ceny určuje ministerstvo zdravotnictví svojí úhradovou vyhláškou,“ uvedl prezident České lékařské komory Milan Kubek.  

V případě, že by úhrady na pokrytí nákladů nestačily, hrozí podle zástupců zdravotníků omezení péče. „Bude se to týkat hlavně oborů, které mají náklady na spotřební materiál – chirurgie, ORL, oční nebo ortopedie. To znamená, že pokud nebudou mít peníze třeba na sádru, tak ji prostě nebudou mít a nebudou mít čím sádrovat,“ upozornil předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko.

Nemocnice hledají způsoby, jak by mohly ušetřit

Navýšení úhrady o osm procent je nedostatečné i podle Asociace českých a moravských nemocnic. Například v Pelhřimově bude takový nárůst stačit maximálně na pokrytí dražších energií. Vedení nemocnice proto už třeba zdražilo obědy, a to až o osmnáct procent. 

Vedení navíc hledá i další způsoby, jak by mohlo ušetřit. „Teď disktujeme se zřizovatelem o tom, že bychom upustili od systému páry, který využíváme pro sterilizaci a prádelnu, kde by mohlo dojít ke značné úspoře plynu a vody. Zahájili jsme také změnu svítidel, abychom je měli úspornější,“ sdělil ředitel nemocnice Michal Kozár.  

Někteří ředitelé nemocnic se obávají toho, že by mohla být omezena například i pohotovostní služba, která je někde dlouhodobě ztrátová.

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) je ale navýšení o osm procent nejvyšší možné. „Jít nad tuto částku opravdu není možné, to bychom dali smrtelnou ránu systému,“ řekl.  

Vyhláška počítá s desetimiliardovým schodkem, ten podle resortu pojišťovny pokryjí ze zůstatků na svých účtech. Na konci roku by měly přesáhnout čtyřicet miliard korun.