Úložiště radioaktivního odpadu mají nového ředitele. Vondrovic nastupuje po Prachařovi, který skončil ve vazbě

Lukáš Vondrovic je novým ředitelem Správy úložišť radioaktivního odpadu. Uspěl ve výběrovém řízení, které vypsalo ministerstvo průmyslu a obchodu. O post se ucházeli ještě další tři lidé. Předchozí ředitel Jan Prachař skončil na jaře ve vazbě, policie ho obvinila kvůli údajnému ovlivňování veřejné zakázky. Řízením úřadu byl pak dočasně pověřen náměstek ministra průmyslu a obchodu.

Nový ředitel Správy úložišť radioaktivního odpadu byl jmenován k 1. říjnu. Vzešel z úřadu samotného, kde pracuje od roku 2014. O čtyři roky později se Lukáš Vondrovic stal vedoucím úseku a zodpovídal za projekt přípravy hlubinného úložiště. Byl také členem poradního týmu expertů, který v roce 2020 doporučil čtyři lokality, kde by toto úložiště mohlo vzniknout.

Na jeho dosavadní působení poukázal také ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). „Prostředí SÚRAO zná velmi dobře, od odborného specialisty v oboru geologie v České geologické službě a následně i na SÚRAO se postupně vypracoval do pozice vedoucího úseku přípravy úložišť radioaktivního odpadu. Dostává se mu respektu v mezinárodní komunitě a odborných platformách,“ řekl ministr o Vondrovicovi.

SÚRAO se stará o bezpečné ukládání radioaktivních odpadů, provozuje jejich úložiště a podílí se na přípravě hlubinného úložiště jaderného odpadu. Ministerstvo průmyslu a obchodu zřídilo správu úložišť v roce 1997, od roku 2001 je organizační složkou státu.

Pozornost vzbudilo trestní stíhání předchozího ředitele Jana Prachaře. Je jedním z pěti lidí obviněných v souvislosti s veřejnými zakázkami SÚRAO, policie stíhá i jednu firmu. Obviněni jsou z trestného činu zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě.

Hospodářské noviny již dříve uvedly, že Prachař byl podle policie ve spolčení se slovenským podnikatelem a právníkem Ľubomírem Fockem a majitelem stavební firmy NN Company Jakubem Němečkem. Policie tvrdí, že Focko byl hlavou skupiny, a dokonce dokázal Prachaře v roce 2019 dosadit do vedení SÚRAO. Jak to provedl, policie v obvinění, jehož část deník získal, nepopisuje. Podle Hospodářských novin ale Prachař neprošel výběrovým řízením.