Letošní září je jedno z nejdeštivějších a nejchladnějších za 20 let

UDÁLOSTI: Česko zažilo jedno z nejmokřejších září za dvacet let (zdroj: ČT24)

Podle klimatologů je letošní září jedno z nejdeštivějších a nejchladnějších za posledních 20 let. Na některých místech už spadlo dvakrát více vody, než je dlouhodobý normál. Práci to komplikuje hlavně zemědělcům. Meteorologové ale nevylučují, že babí léto ještě přijde.

Kukuřice z farmy v Beskydech už měla být pod střechou. Kvůli podmáčené půdě ji ale zatím nebylo možné sklidit. „Ta kukuřice už bohužel usychá. Už nám přezrála, což je špatné v tom, že zaprvé nebude tolik vážit, takže výnos bude menší, a za druhé i stravitelnost té kukuřice je menší,“ vysvětluje agronom Ondřej Skulina.

Na některých polích zůstává stát i voda, jako třeba na Hukvaldech na Frýdecko-Místecku. Zemědělcům to komplikuje třeba i zasévání ozimých obilovin. 

„Naposledy jsme seli 12. září a od té doby jsme nezaseli ani zrnko. Což je problém, protože třeba ječmen má striktnější agrotechnické termíny, ten by měl být do 5. října stoprocentně zaset a bojím se, že to asi nestihneme,“ říká Skulina.

Už teď je podle klimatologů jasné, že se letošní září zapíše mezi nejdeštivější za poslední roky. Ještě více srážek ale spadlo třeba v roce 2017 nebo 2020. „Pršelo ve více dnech, než je obvyklé. V Ostravě obvykle tak čtrnáct dnů, zatím máme sedmnáct, osmnáct srážkových dnů,“ komentuje zářijové počasí klimatolog z Českého hydrometeorologického ústavu Pavel Lipina. 

Počasí navíc zůstane podobné i v dalších dnech. „Stále musíme počítat s velkou oblačností. Budou přes nás přecházet od jihu, západu jednotlivé frontální systémy a ty nám budou přinášet poměrně četné srážky,“ říká meteorolog Zbyněk Návrat.

Výraznější změnu očekávají meteorologové až v polovině příštího týdne, kdy by do Česka mohlo dorazit pozdní babí léto.