Baví mě to v čele výboru, řekl Vondráček. O nástupci Mračkové Vildumetzové bude ANO teprve jednat

Radek Vondráček v Interview ČT24: „Považuji Andreje Babiše za nejsilnější politickou figuru v České republice.“ (zdroj: ČT24)

Bývalý předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) je nyní spokojen s postavením v čele jejího ústavně-právního výboru. Nepovažuje se proto za kandidáta na místopředsedu dolní komory po své stranické kolegyni Janě Mračkové Vildumetzové, která z vedení sněmovny odchází. Nevyloučil ale, že by se to mohlo ještě změnit. V Interview ČT24 řekl, že obsazení místopředsednického postu ve sněmovně nepovažuje nyní ANO za to nejdůležitější.

Radek Vondráček řídil čtyři roky v minulém volebním období Poslaneckou sněmovnu, ale když se po volbách ucházel o post místopředsedy, neuspěl – koaliční většina byla proti jeho zvolení. Ke konci září ovšem ohlásila rezignaci na místopředsednickou pozici jeho stranická kolegyně Jana Mračková Vildumetzová, objevily se proto spekulace, že by místo ní mohlo ANO znovu nominovat Vondráčka.

Ten se ale zatím do vedení dolní komory nechystá. Je spokojen s pozicí předsedy ústavně-právního výboru sněmovny, kterou by musel opustit, kdyby byl zvolen místopředsedou celé sněmovny. „Po zvolení předsedou ústavně-právního výboru jsem stáhnul svoji kandidaturu. Ten výbor mám rád a ta práce mě baví,“ podotkl.

Zdůraznil ale, že – i když již je polovina září – poslanecký klub ANO zatím nemá prodiskutováno, koho se pokusí protlačit do vedení sněmovny od října. „Máme důležitější starosti,“ poznamenal Vondráček s tím, že se opoziční hnutí momentálně zabývá hlavně cenami energií.

Babiš by byl pro Vondráčka nejlepším možným prezidentským kandidátem

Na české politické scéně se ale nehledá jen nový místopředseda sněmovny. Zbývají čtyři měsíce do prezidentských voleb a především necelé dva měsíce do termínu odevzdání kandidátních listin k nim. ANO zatím oficiálně žádného prezidentského kandidáta nemá. Hovoří se o tom, že se na Hrad pokusí dostat předseda hnutí Andrej Babiš, ten však avizoval, že až počátkem listopadu oznámí, zda bude kandidovat.

Podle Vondráčka, který je v ANO místopředsedou, by to byl nejlepší kandidát, kterého by mohlo hnutí do prezidentských voleb vyslat. „Považuji Andreje Babiše za nejsilnější politickou figuru v České republice. Je to vhodný kandidát na prezidenta, vhodnějšího nemáme. Ale je to otázka jeho vnitřního rozhodnutí, protože tlak je obrovský,“ řekl.

Ujistil, že existují i jiné alternativy. „Kandidátů by se našlo víc,“ poznamenal. Nikoho však nejmenoval s tím, že je to v prvé řadě debata pro ANO samotné.

Proces s Babišem je zpolitizovaný, míní Vondráček

Andrej Babiš je ovšem nyní před soudem. Obžaloba ho viní z údajného dotačního podvodu. Radek Vondráček odmítl spekulovat, co by s hnutím – nebo prezidentskými ambicemi jeho předsedy – bylo, kdyby byl usvědčen.

„To je nadbytečná debata, kterou jsem absolvoval minimálně stokrát. Odpovídám vždy stejně: V této zemi platí presumpce neviny,“ zdůraznil. Kauzu považuje vzhledem k tomu, že v ní je souzen bývalý premiér, za specifickou. Je podle něj „úplně oddělená od běžné reality“.

„Není to první stíhaný premiér nebo prezident, jsou to vypjaté procesy. Budu rád, když se osvědčí nezávislá justice, ve kterou věřím,“ dodal Vondráček.

Na rozdíl od svého předsedy nechce Vondráček označit proces za „politický“, nebrání se ale slovu „zpolitizovaný“. „Když se mě zeptáte, jestli je politický, říkám 'ne'. Jestliže je zpolitizovaný, tak můžu říct 'ano'. Po těch letech, co jsem zažil, po trojím vydávání ve sněmovně a po tom, co se kolem toho dělo,“ uvedl.

Když Babiš hovoří o politickém procesu nebo obviňuje soudního znalce, že je „podvodník, který dělá podivné znalecké posudky“, považuje to Vondráček za součást obrany obžalovaného. „Obžalovaný má plné právo bránit se tlaku. A ten tlak je mediální, ten tlak je politický. Jestliže došel k závěru, že se má bránit taky mediálně a taky politicky – a proti němu stojí klece postavené před soudem – tak pro to mám porozumění,“ ujistil.