Většina obyvatel s kroky vlády v energetické krizi nesouhlasí, ukázal průzkum pro ČT

Pouze 22 procent obyvatel Česka považuje dosavadní kroky státu na pomoc občanům v energetické krizi za dostatečné. Výrazná část – 74 procent – je však názoru, že dosavadní opatření, včetně ohlášeného úsporného tarifu, nestačí. Vyplývá to z průzkumu agentury Kantar CZ pro Českou televizi. V otázce, zda vyjednávat s Ruskem o dodávkách ropy a plynu, je česká veřejnost rozpolcená.

S dosavadními kroky vlády v energetické krizi nesouhlasí 41 procent dotázaných, dalších 33 procent s nimi spíše nesouhlasí.

Obnovení vyjednávání s Ruskem o dodávkách zemního plynu a ropy by podporovalo 49 procent dotázaných. Naopak 43 procent dotázaných zastává názor, že by se Česko mělo od ruských dodávek zcela odstřihnout, a to i za cenu zdražování energií, nebo omezování spotřeby.

Postoj vůči Rusku ohledně dodávek energií
Zdroj: ČT24

„Česká společnost je rozdělená na dvě podobně velké části ohledně toho, zda se odstřihnout od odběru ropy a zemního plynu z Ruska, nebo zda s Ruskem o dodávkách vyjednávat. Můžeme říct, že lehce převažuje druhý názor. Tento postup podporují častěji lidé s nižším vzděláním, zejména pak voliči SPD a KSČM,“ uvedla v rozhovoru pro Českou televizi analytička Kantar CZ Nikola Kopáčová.

Agentura Kantar CZ provedla dotazování od 15. srpna do 2. září na vzorku 1200 respondentů metodou CATI.