Dětí s úzkostmi či poruchami příjmu potravy přibývá. Psychiatři mají o polovinu víc pacientů než před 10 lety

Události: Dětí s duševními problémy přibývá (zdroj: ČT24)

Do ordinací dětských psychiatrů dochází asi 60 tisíc pacientů, je to asi o polovinu víc než před deseti lety. Vyplývá to z dat specialistů i Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Děti častěji než dříve bojují s obezitou, úzkostí či poruchami příjmu potravy. Nárůst léčených je ale zaznamenáván i v dalších oblastech.

V Olivově léčebně se většina pacientů potýká s obezitou. „Jsou tady děti, které se sportu věnují několikrát týdně. I tak mají ale s obezitou problém. Jsou tady ale i děti, které se vůbec nehýbou,“ říká trenér Dalibor Šubrt, který děti v léčebně několikrát denně motivuje k pohybu i správnému jídelníčku.

Letos byl o pobyty mimořádný zájem. V pěti týdenních cyklech se zde léčilo přes pět set dětí. „Obezity 3. stupně určitě přibylo, ale přibylo i počtu pacientů,“ konstatuje pediatrička ve zmíněné léčebně Eva Havránková.

Některé děti navíc řeší jídlem i psychické potíže a zároveň se potýkají se šikanou. V hubnoucích programech se proto lékaři setkávají se školáky na antidepresivech. „Vnitřně se tím trápí a nedokáží nic dělat – stoupá proto výskyt sebepoškozování. Pokud mají sebevražedné myšlenky, je náročné, uhlídat je,“ upozorňuje lékařka ve specializační přípravě Eliška Arltová.

Nejčastější důvody pro vyhledání pomoci psychiatrů
Zdroj: ČT24

Nárůst léčených v mnoha oblastech

S poruchami příjmů potravy se dle dat VZP loni léčilo přes tisíc dívek ve věku 15 až 19 let, což je skoro o šedesát procent více než před pěti lety.

Podobný nárůst je zaznamenáván i v dalších oblastech. „Mně se nejhůře poslouchají data, která ukazují zvýšený výskyt sebevražedného jednání i dokonaných sebevražd mladých lidí,“ říká vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková.

Pomoc krizových linek
Zdroj: ČT24

Klíčové je poznat ohrožené dítě včas. Učitelům, zdravotníkům nebo policistům má pomoci například takzvaná karta KID. Rodiny se mohou obracet i na řadu krizových center.