Ministři nesouhlasí s miliardovými škrty pro své resorty, Stanjura chce o věci jednat v říjnu

Události: Dohady o státním rozpočtu (zdroj: ČT24)

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), ministr školství Vladimír Balaš (STAN), šéf resortu pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) a několik dalších členů vlády nesouhlasí s prvním návrhem státního rozpočtu pro příští rok se schodkem 270 miliard korun. Na konci srpna ho odeslal vládě ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Kvůli úsporám naplánoval miliardové škrty nejen v resortech vnitra, školství a místního rozvoje, ale také na ministerstvech kultury či dopravy. Ministerstvo obrany má naopak v příštím roce dostat o více než dvacet miliard víc než letos.

Ministr financí Stanjura poslal vládě návrh rozpočtu pro rok 2023, ve kterém plánuje snížit výdaje na dopravu o více než třicet miliard korun. „Samozřejmě to řešíme. Jednání s ministerstvem financí už proběhlo,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Šetřit má i Rakušan, kterému Stanjura navrhl snížit rozpočet pro vnitro o více než 4,5 miliardy. S tím ministr nesouhlasí a chce získat podstatnou část zpět. „Určitě řád miliard, protože vnitřní bezpečnost musí být v této těžké době prioritou,“ má jasno Rakušan.

Plány na osekání rozpočtu svého resortu o 14 miliard odmítá šéf ministerstva pro místní rozvoj a vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti). Tvrdí, že by to ohrozilo čerpání evropských fondů. „Pakliže se bavíme o evropských penězích a národních zdrojích, je to naprosto nepřijatelné,“ zdůraznil Bartoš.

Ministr kultury má ušetřit dvě miliardy, ministr školství tři a půl miliardy. Navržený reálný pokles příjmů se nelíbí ani ministryni pro vědu a výzkum. „Nejsem spokojená, protože to nezohledňuje opakované vládní tvrzení, že věda a výzkum jsou prioritou,“ řekla ministryně Helena Langšádlová (TOP 09).

Ministr financí kolegy uklidňuje. O jejich požadavcích chce jednat, ale podrobnosti zatím nekomentuje. „Nenechám se strhnout k debatě o rozpočtu na rok 2023, to si nechme na začátek října, až bude návrh,“ upozornil Stanjura.

Energetický úsporný tarif

Je také zřejmé, že opoziční strany ve sněmovně zmíněný návrh rozpočtu nepodpoří. Podle nich vláda například nedostatečně bojuje s vysokými cenami energií. „Největší výhrada, kterou mám, je absence jedné ze zásadních priorit vlády – energetický úsporný tarif,“ upozornila místopředsedkyně hnutí ANO Alena Schillerová.

Ministr financí v Poslanecké sněmovně připustil, že vláda uvažuje o nahrazení úsporného tarifu zastropováním cen energií.