Žádost o zlomení souší u jezírka v Boubíně neprošla. Pro turisty by nakonec mohla vzniknout jiná trasa

Události v regionech: Správa NP Šumava zamítla žádost Lesů ČR pokácet souše v Boubíně (zdroj: ČT24)

Lesníci neuspěli s žádostí o zlomení více než deseti souší u jezírka v Boubínském pralese. Zásah by umožnil pustit turisty alespoň do části této rezervace, do které se teď vstupovat vůbec nesmí, protože kolem stezek hrozí pád suchých stromů. Někteří lidé ale zákaz přesto porušují.

I přes zákaz chodí turisté k pralesnímu jezírku v Boubíně. V jádru tohoto pralesa hrozí pád zhruba čtyř stovek suchých stromů.

„Nejhorší je pro souši, když delší dobu prší a ona namokne a ztěžkne. Pak může padnout jednoduše bez varování,“ přibližuje ředitel Lesního závodu Boubín Lesů ČR Miloš Juha nebezpečí, kterému odvážlivci čelí. 

Zákaz vydaly Lesy ČR. Dostaly i posudek šumavského národního parku. Vybraly tak řešení, které zajistí úplné bezpečí turistů. Na výběr byl ještě vstup na vlastní riziko. To ale lesníci nechtěli. 

Další možnost je vybudovat jinou trasu

Lesnicí ještě zkusili variantu požádat národní park alespoň o zkrácení desítky souší u jezírka, kam by potom turisty pustili. To ale také neprošlo. „Žádali jsme jen o zlomení, nebylo by to takové to typické kácení,“ hájí žádost lesníků Juha.

Podle mluvčího Správy Národního parku a CHKO Šumava Jana Dvořáka i tyto zásahy mohou narušit přirozený běh života v Boubínském pralese. Člověk tam uměle nezasahuje od roku 1858 a jádro pralesa díky tomu patří mezi unikáty. „Probíhá tam řada výzkumů, které nikde jinde v Evropě probíhat nemohou,“ podotýká Dvořák  

Lesníci se chtějí ještě proti rozhodnutí parku odvolat. Pokud jim odvolání nevyjde, připadá v úvahu finančně nákladnější způsob, tedy vybudovat jinou trasu. Návštěvníci by se po ní ale dostali jen k části jezírka. Na vzdálenost, na kterou je už pád souše neohrozí.