„Odstupovat nebudu, Mlejnek má mou důvěru.“ Rakušan si stojí za svým

Události: Fiala jednal s Rakušanem o Mlejnkovi (zdroj: ČT24)

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) zopakoval, že šéf civilní rozvědky Petr Mlejnek má jeho důvěru. Postup při jeho výběru byl řádný a z bezpečnostní komunity žádné varovné signály nedostal, zdůraznil v úterý před pracovním setkáním členů vlády na zámku Liblice u Mělníka. Rovněž prohlásil, že ze svého postu neodstoupí, protože pro to nevidí důvod.

Ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Mlejnek čelí kritice kvůli kontaktům se stíhaným lobbistou Michalem Redlem. Jeho budoucnost v čele civilní rozvědky s Rakušanem v úterý prodiskutuje premiér Petr Fiala (ODS). Opoziční hnutí ANO vyzvalo ministerského předsedu k odvolání Rakušana, jinak chce ve sněmovně vyvolat hlasování o nedůvěře vládě.

„To je skandál nebývalých rozměrů. Ministr vnitra Vít Rakušan nemá kredibilitu. Nemůže ji mít dovnitř svého resortu, nemá ji navenek,“ komentuje předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová.

Nedůvěru chce Fialovu kabinetu vyslovit i SPD. „Nemá smysl, aby tato vláda, tato koalice pokračovala. Je tak provařená a tak prokázaně svázaná s organizovaným zločinem, s korupcí, s klientelismem, že tam nemají co dělat,“ kritizuje kabinet člen sněmovní komise pro kontrolu ÚZSI Jiří Kobza (SPD).

Rakušan si za jmenováním Mlejnka stojí (zdroj: ČT24)

„Opozice může samozřejmě vyvolávat hlasování o nedůvěře, i když jsme od ní slyšeli, že to v průběhu předsednictví dělat nebude. Ale mě to zas nějak nepřekvapuje,“ reaguje na výzvy k vyjádření nedůvěry Fiala. ANO a SPD mají dohromady dvaadevadesát poslanců k vyslovení nedůvěry jich potřebují sto jedna.

„Informace, které se objevují ve veřejném prostoru, jsou znepokojivé a nějakým způsobem je potřeba se v té věci posunout dál,“ hodnotí situaci ministr zahraničích věcí Jan Lipavský (Piráti).

Rakušan si stojí za jmenováním Mlejnka

Rakušan zopakoval, že Mlejnka prověřil Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) na stupeň tajné a má prověrku i NATO Secret. Vláda při jeho jmenování zvolila řádný postup, míní. Bezpečnostní komunita v souvislosti s Mlejnkem podle Rakušana neupozornila na žádný problém.

„Moji důvěru Petr Mlejnek má, jinak bych ho nejmenoval,“ stojí si za svým Rakušan. Úkoly, které mu dosud vláda, nebo přímo ministr vnitra udělil, šéf ÚZSI podle něj plnil velmi dobře. Mlejnek by se měl příští týden zúčastnit jednání sněmovního bezpečnostního výboru i komise pro kontrolu civilní rozvědky a na otázky poslanců v důvěrném režimu odpovědět.

Premiér se s Rakušanem během jednání vlády v Libici bude o řešení situace radit. Hlavním cílem je to, aby se zpravodajské služby těšily důvěře, řekl médiím. „Mým zájmem určitě je, aby neexistovaly pochybnosti o činnosti zpravodajských služeb, aby se zpravodajské služby těšily důvěře. Musíme takovou situaci nastavit i v případě ÚZSI,“ poznamenal Fiala.

Šéf vnitra odstoupit nehodlá

„Odstupovat určitě nebudu,“ prohlásil Rakušan s tím, že pro to nevidí důvod. Mlejnek podle něj kompetence pro vedení úřadu má. Pokud by vláda či premiér vyjádřili jiný názor, mohou podle Rakušana přijít určitá rozhodnutí. Sám ale na svém postupu při Mlejnkově výběru nespatřuje nic pochybného.

Také podle Fialy má Rakušan ve vládě pevné místo. „Nevidím žádný důvod pro to, abych panu ministru Rakušanovi nevěřil,“ konstatoval. Možné vyvolání hlasování o nedůvěře vládě může podle něj být jednou z forem, jak odvést pozornost od kauz šéfa ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše.

O pravidelných stycích mezi Redlem a nedávno jmenovaným šéfem ÚZSI Mlejnkem informoval minulý týden server Seznam Zprávy. Ve čtvrtek napsal, že podle jeho informací začala GIBS prověřovat podezření, že právě Mlejnek donášel skupině kolem Redla citlivé policejní informace.

Inspekce se však v pátek proti těmto informacím ohradila a uvedla, že kvůli úniku informací v kauze Dozimetr šéfa rozvědky neprověřuje ani nevede trestní řízení, ve kterém by jakýkoliv příslušník ÚZSI figuroval jako podezřelá osoba.

Mlejnek zná Redla několik let

Rakušan dříve přiznal, že o stycích s Redlem před jmenováním Mlejnka věděl a nevadily mu, protože vztah obou mužů byl pracovní. Nového ředitele rozvědky považuje za profesionála s úctyhodným kariérním profilem.

Nesdílí proto názor, že pouhý kontakt s jakkoliv problematickou osobou by měl člověka automaticky diskreditovat. Jediným důvodem k Mlejnkovu odvolání by podle něj bylo to, kdyby Mlejnek nezískal prověrku na stupeň přísně tajné.

Mlejnek sdělil serveru Seznam Zprávy, že se s Redlem zná od roku 2012. Potkával se s ním údajně jednou až dvakrát ročně. V dané době pracoval Mlejnek ve společnosti Techniserv, která dodává a instaluje technologické systémy a často se uchází o státní zakázky. Důvodem podle něj bylo to, že jako obchodník poptával zakázky pro svou firmu. Žádnou ale prý prostřednictvím lobbisty nezískal.

Podle Jurečky vláda o kontaktech nevěděla

V době, kdy vláda rozhodovala o podpoře jmenování Petra Mlejnka na pozici šéfa civilní rozvědky, její členové nevěděli o jeho kontaktech s lobbistou Redlem, uvedl v pořadu Události, komentáře ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Kdybych tu informaci měl, byla by to věc, která by pro mě byla určitým otazníkem, do jaké míry ty kontakty byly intenzivní a jak případně mohou ohrožovat jeho pozici ředitele v této službě,“ dodal ministr. 

Podle Jurečky je potřeba hodnotit také to, že se v době kontaktů s lobbistou Redlem pohyboval Mlejnek v podnikatelském prostředí. „Je potřeba se na to dívat optikou toho, v jakém prostředí působil. Tehdy nebyl v politice, byl v byznysovém prostředí. Já to nezlehčuji, je pro mě důležité, jakou reputaci mají naše tajné služby a budu se na to ptát Víta Rakušana,“ předeslal Jurečka.

Události, komentáře: Šéf civilní rozvědky Petr Mlejnek měl kontakty s lobbistou Redlem (zdroj: ČT24)