Volby by podle červencového modelu Medianu vyhrálo ANO před ODS

Sněmovní volby by v červenci vyhrálo hnutí ANO. Oproti červnu posílilo o jeden procentní bod a získalo by 30 procent hlasů. Druhá se drží ODS, její podpora naopak v meziměsíčním srovnání klesla asi o 0,6 procentního bodu na 15,5 procenta. Třetí by i nadále skončilo hnutí SPD, kterému by dalo hlas stejně jako před měsícem 12,5 procenta voličů. Uvádí to aktuální volební model agentury Median. Průzkum nezahrnuje volební koalice z říjnových voleb, souhrnná podpora vládních stran podle Medianu čítá 41 procent.

Do dolní komory by se v červenci dostalo sedm politických stran. Hnutí ANO oproti červnovému průzkumu posílilo o jeden procentní bod. Získalo by tedy 30 procent. ODS se v průzkumu udržela na druhé pozici, její podpora ale podle Medianu v meziměsíčním srovnání klesla asi o 0,6 procentního bodu na 15,5 procenta.

„Hnutí ANO si udržuje vysokou podporu zejména mezi lidmi ve věku 65 let a více. ODS se těší vysoké podpoře zejména mezi podnikateli a lidmi ve věkové kategorii 55 až 64 let,“ uvedl Median. ANO má podle agentury i nadále největší voličské jádro. 

Třetí by i nadále skončilo hnutí SPD, které by stejně jako minule mělo 12,5 procenta. Piráti by získali 10,5 procenta, což je ve srovnání s červnovým modelem o 1,3 procentního bodu méně.

SPD dle Medianu nejčastěji podporují lidé se středoškolským vzděláním bez maturity a lidé ve věku 45 až 54 let. Piráti mají nejvyšší podporu u lidí od 25 do 34 let.

STAN má v aktuálním modelu 5,5 procenta, TOP 09 i ČSSD pět procent a lidovci 4,5 procenta. Jelikož se podpora těchto stran pohybuje blízko pětiprocentní hranice, nelze spolehlivě určit, zda je nad pětiprocentní hranicí, či pod ní, podotýká Median. Pětiprocentní hranice je ve volbách rozhodující pro vstup jednotlivých stran do dolní komory. 

Téměř třetina respondentů by podle Medianu sice odevzdala svůj hlas ve sněmovních volbách, není ale pevně rozhodnutá o volené straně. Podpora se tak může i nadále dynamicky měnit.

Voleb by se v červenci určitě zúčastnilo 57,5 procenta respondentů a dalších 15,5 procenta to zvažuje. V loňských sněmovních volbách byla účast přes 65 procent.