Přicházejí horké dny. Meteorologové varují před vysokými teplotami a požáry

Většinu Čech zasáhnou podle meteorologů vedra. Teploty můžou dosáhnout dvaatřiceti, na západě a severozápadě Čech vystoupat až na čtyřiatřicet stupňů Celsia. V platnosti je výstraha na nebezpečí vzniku a šíření požárů a na vysoké teploty. Ve čtvrtek a pátek silná vedra podle předpovědi zasáhnou celé Česko. Má být až 36 stupňů.

Na většině území Čech kromě výše položených oblastí budou teploty překračovat 31 stupňů Celsia. Na západě a severozápadě Čech dokonce mohou vedra podle meteorologů dosáhnout až 34 stupňů.

Od čtvrtečního dopoledne do pátečního večera už výstraha platí pro celé Česko. Na celém území republiky se teploty dostanou nad 31 stupňů a místy ještě výše. „Teploty nad 34 stupňů Celsia se očekávají ve čtvrtek a v pátek v severozápadní až západní polovině Čech, v pátek na většině území Čech a na jižní Moravě,“ oznámili pracovníci Českého hydrometeorologického ústavu. Podle předpovědi ústavu může být až 36 stupňů.

Výstraha před vysokými teplotami
Zdroj: ČHMÚ

„Výstraha před velmi vysokými teplotami má skončit v noci na sobotu. O víkendu přes Česko přejde studená fronta a mírně se ochladí na 22 až 26 stupňů,“ dodává redaktor ČT Tomáš Indrei.

ČHMÚ rozšířil výstrahu před nebezpečím vzniku požárů. V úterý platila hlavně pro Čechy a ve středu už byla vyhlášena do odvolání pro téměř celé Česko s výjimkou Moravskoslezského kraje a Jesenicka v Olomouckém kraji.

Meteorologové radí lidem nerozdělávat ohně v přírodě, a zejména v lesích, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem a nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. Lidé by také měli dbát na úsporné hospodaření s vodou. 

Nebezpečí požárů
Zdroj: ČHMÚ

Pozor na přehřátí a dehydrataci

 Lidem může hrozit přehřátí a dehydratace. Lékaři proto doporučují více pít neslazené nealkoholické nápoje. Lidé by také měli kolem poledne a pak odpoledne omezit tělesnou zátěž.

„Stejně jako jižní národy by si především senioři měli zorganizovat den tak, aby pracovali nebo šli například k lékaři brzy ráno. Kolem poledne pak omezili aktivitu, udělali si siestu a aktivní byli zase až večer, když se ochladí,“ řekl praktický lékař Cyril Mucha..

Dopady veder na lidský organismus (zdroj: ČT24)