Turisté se musejí rozptýlit do dalších přírodních lokalit, nutná je propagace, říká náměstek Tesař

Tomáš Tesař hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Problémem národních parků v Česku je podle náměstka ministryně životního prostředí Tomáše Tesaře (TOP 09) to, že lidé se v přírodě shlukují jen na některých místech. V přírodě by se podle něj měli více rozptýlit, řekl v souvislosti se současným požárem v Českém Švýcarsku v Interview ČT24. Zároveň si ale nemyslí, že by bylo správnou cestou omezovat vstup do národních parků, případně vybírat vstupné. Lidé by podle něj měli hlavně změnit své chování v přírodě.

„Národní parky v obecné rovině přitahují turisty. Pravděpodobnost, že se tam najde někdo, kdo nepochopil, jaké riziko to (rozdělávání ohně) je, je velká,“ míní Tesař. Doufá také, že požár, jaký teď zasáhl České Švýcarsko, pomůže k větší opatrnosti návštěvníků. 

„To, že se otepluje, že je sucho, že minulý rok v červnu bylo tornádo na jižní Moravě, to jsou projevy, kterým budeme čelit víc a víc. Pokud ale nepřizpůsobíme své chování a nevezmeme zodpovědnost za svou, tak nás bohužel toto neopustí,“ uvedl náměstek. 

Regulace počtu turistů nebo vstupenky?

Například v USA je běžné, že v národních parcích úřady regulují počet návštěvníků, nebo jsou návštěvy parků zpoplatněné. Podle Tesaře by ale Česko mělo jít jinou cestou. „Samozřejmě je to k debatě. Myslím, že v Americe budou dokonce do Yosemitského parku prodávat permanentky,“ sdělil.

Náměstek řekl, že národní parky v Česku mají vždy hlavní turistický cíl. „V Krkonoších lidé jezdí na Sněžku, to je něco podobného jako Pravčická brána nebo soutěsky v Českém Švýcarsku,“ řekl s tím, že parky mají i spoustu dalších hezkých míst, kde je ale mnohem méně lidí. Cílem navíc nemusí být jen národní parky, upozornil Tesař: „Toto je úkol pro ochránce přírody či správy parků, jak dostat víc informací k lidem. Prvním cílem je vždy národní park, ale my máme spoustu rezervací, kde jsou také fenomény.“

Česká příroda je podle Tesaře velmi bohatá a dokáže absorbovat spoustu turistů. „My se musíme velmi zamyslet nad koncentrací lidí. To by mělo být prvním úkolem, než začít uvažovat o tom, že budeme prodávat vstupenky do národního parku,“ dodal. 

Oheň je přirozený způsob obnovy lesa

Tesař také uvedl, že oheň do přírody patří. Jde podle něj o přirozenou obnovu lesa. Požáry porostů totiž nejsou nic výjimečného, často lesy zapalují například blesky při bouřkách. Problém ale podle něj je chování lidí. Když se k tomu navíc přidají klimatické změny, mohou být, a nyní už jsou, požáry častější. „Budeme se muset naučit žít trošku jiným způsobem,“ dodal. 

„Proces bude postupovat. O jeho dynamice se možná vedou vědecké spory, ale my se na to musíme připravit,“ řekl Tesař s tím, že lidé budou muset například vysazovat jiné stromy či pěstovat jiné plodiny. „Obnova lesa, například v Českém Švýcarsku, nám to i ukáže, příroda ví, že se otepluje, příroda mění druhovou skladbu. Čili i toto území bude znamenat příležitost, jak zjistit, co tam začne růst, jakým způsobem se to mění,“ uvedl.