Uprchlíci musí řešit bydlení i po vlastní ose. Na další vlnu běženců jsme ale připraveni, řekl Rakušan

UK: Ministr vnitra Rakušan o ukrajinských uprchlících a situaci v hnutí STAN (zdroj: ČT24)

Uprchlíci z Ukrajiny by si měli řešit ubytování i po vlastní linii. Hledání vlastního bydlení by je navíc mohlo motivovat k opuštění hlavního města. V pondělních Událostech, komentářích to řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Praha v úterý uzavírá stanový tábor pro uprchlíky z Ukrajiny v Malešicích. Podle Rakušana je Česko v případě potřeby připraveno tábory znovu zřídit. Pozemek v Malešicích zůstane jako záloha.

Hlavní město stanový tábor v Malešicích uzavírá kvůli klesajícím počtům příchozích. Mnozí běženci se přesunou do tábora v Troji. Podle Rakušana se už někteří vrátili do země původu. „Hlavně v Malešicích, to byli především lidé, kteří byli v podstatě v České republice bezdomovci. Měli dvojí občanství – například i maďarské. Neměli tedy žádný právní nárok na evropskou dočasnou ochranu v rámci ukrajinské krize,“ přiblížil.

I tak ale bylo třeba se o tyto běžence podle Rakušana postarat a malešickým táborem se řešil ten nejkřiklavější problém. „Maminky s dětmi spaly na hlavním nádraží. A my jsme hledali nouzové řešení,“ řekl.

Zdůraznil také, že země přípravu na případnou další vlnu uprchlíků z Ukrajiny nepodceňuje. „Máme zažádáno o modulární jednotky,“ podotkl s tím, že Česko je připraveno stanové tábory znovu zřídit. „A třeba je i přizpůsobit ročnímu období. Protože léto je přeci jen pro tento typ ubytování vhodnější než podzim nebo zima,“ dodal.

Pozemek jako záloha

Rakušan upozornil, že provoz stanového tábora něco stojí. „A pokud v Praze máme dva a jeden z nich je v podstatě prázdný, tak souhlasím s rozhodnutím pana primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) ten malešický prozatím zrušit,“ sdělil.

Doplnil ale, že pozemek, na němž se tábor nachází, patří České poště, která spadá pod ministerstvo vnitra. „A my rozhodně s tím pozemkem v mezidobí nic jiného dělat nebudeme a necháme ho jako jakousi zálohu,“ řekl.

Podle průzkumu ministerstva práce a sociálních věcí má už 77 procent uprchlíků z Ukrajiny v Česku práci, nicméně na málo kvalifikovaných pozicích, čemuž odpovídají i mzdy. Zároveň 47 procent uprchlíků z Ukrajiny bydlí v domech a bytech, které jim půjčili Češi, nebo někde jinde zdarma.

Rakušan poděkoval Čechům za solidaritu. Pochválil také kraje, že byly schopny připravit náhradní ubytování na sezónu, kdy je obsazenost hotelů a penzionů vysoká. „Na druhou stranu je potřeba, aby lidé vstupovali na trh práce, což se v Česku také daří. A je potřeba, aby si to ubytování začali (uprchlíci) do budoucna řešit i po vlastní linii,“ řekl.

Domnívá se, že právě hledání vlastního bydlení by mohlo uprchlíky motivovat k opuštění hlavního města. „Protože tady to bydlení jednoznačně bude dražší,“ dodal.

„Kauza jednoho komunálního politika“

Vicepremiér se v pořadu vyjádřil také ke sjezdu, kde v sobotu obhájil post předsedy STAN. Hnutí narychlo svolaným shromážděním reagovalo kromě jiného na kauzu kolem pražského dopravního podniku.

Rakušan míní, že hnutí se s kauzami vyrovnávalo rychle. „Snažíme se v tuto chvíli koukat do budoucnosti. A já si rozhodně nemyslím, že náš koncept hnutí STAN je nějakým způsobem poškozen jako takový. Máme 350 delegátů na sněmu, jsou to v drtivé většině poctiví lidé. A kauza jednoho komunálního politika rozhodně neznamená, že ten koncept nemůže být dál sebevědomý a funkční,“ řekl.

Rakušan věří, že v komunálních volbách nyní v souvislosti s kauzou není hnutí ohrožené. „Myslím si, že v komunálních volbách lidé především posuzují lokální politický příběh, nasazení jednotlivých starostů,“ míní. Co se týče Prahy, připomněl, že kandidátka se zásadně změnila. „Já si dokonce myslím, že ani v Praze s touto kandidátkou a tímto nasazením volby nejsou ztraceny,“ řekl.