Ukrajinští uprchlíci v Česku dostali 400 tisíc víz. Dramatické problémy se školní docházkou nejsou, říká Rakušan

Vyjádření po zasedání ústředního krizového štábu (zdroj: ČT24)

Počet víz dočasné ochrany, které Česko vydalo uprchlíkům zasaženým ruskou invazí na Ukrajinu, dosáhl 400 tisíc. Po pondělním zasedání ústředního krizového štábu to uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Řekl také, že podle dat ze zápisů do škol je nyní v Česku méně než 300 tisíc Ukrajinců.

Resort vnitra ráno uvedl, že k neděli dostalo víza 399 111 běženců, statistiky za pondělí budou k dispozici v úterý.

Na dramatické problémy se školami a povinnou docházkou do nich podle Rakušana data neukazují, a to ani v Praze. Přesné statistiky o počtech dětí běženců, které rodiče přihlásili do škol, zatím úřady nezveřejnily.

V polovině června uvedl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) po jednání se zástupci ústředního krizového štábu, že do škol se podle tehdy neuzavřených dat přihlásilo asi čtyřicet tisíc dětí z Ukrajiny. Je to o třicet tisíc méně, než jich podle statistik do Česka po propuknutí konfliktu na Ukrajině přišlo.

Rakušan po jednání krizového štábu upozornil na to, že požadavek, aby si běženci po 150 dnech pobytu začali platit zdravotní pojištění, který nabývá na aktuálnosti, se nevztahuje na zaměstnané, kterým pojištění platí zaměstnavatel.

Zaměstnání si podle ministerstva práce našlo 90 tisíc uprchlíků

„Pokud nepracují a jsou nezaměstnaní, mohou jít na úřad práce. Pokud se tam zaregistrují a splní všechny podmínky, že se snaží najít práci, v té chvíli za ně stát pojištění proplácí,“ vysvětlil Rakušan. Změnu má za motivační faktor k tomu, aby si lidé, kteří přišli, snažili práci nalézt.

Poznamenal současně, že počet těch, kteří si práci našli, je obrovský. Podle vyjádření ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) z minulého týdne si práci v Česku po ruské invazi na Ukrajinu našlo téměř 90 tisíc držitelů víz dočasné ochrany.

Rakušan zmínil, že pomoc státu běžencům je a bude postupně nižší. „Tenhle přístup v čase je správný. Postupně pomoc českého státu bude klesat. To byla pomoc do začátku. Umožnili jsme prostředí, kde ti lidé jsou schopni sami o sebe pečovat, a rozhodně nikoho z nich nenecháme v nouzi. Ale že tam pomoc nebude tak veliká jako na začátku, je normální,“ konstatoval.

Končí stanové městečko v Malešicích

Po necelých dvou měsících se v úterý uzavírá stanové městečko pro uprchlíky z Ukrajiny v pražských Malešicích. Hlavní město tak činí s odkazem na klesající počty příchozích. Mnozí běženci se přesunou do tábora v Troji, někteří našli ubytování i jinde. „Současná čísla jsou taková, že stanové městečko v Troji teď opravdu stačí,“ zdůvodnil Rakušan. Za dobu fungování v malešickém táboře našlo ubytování asi dvanáct set lidí. Podobný počet uprchlíků byl také v Troji.

V Malešicích naposledy přenocuje přes sedmdesát uprchlíků. „To jsou lidé, kteří by za normálních okolností asi byli na hlavním nádraží,“ řekl pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Někteří běženci se zdrželi několik nocí, jiní i měsíc.

Praha stany nebourá. Tábor zakonzervuje pro případ, že by hlavní město opět čelilo velkému náporu Ukrajinců prchajících před válkou.

Události: Praha zavírá stanové městečko v Malešicích (zdroj: ČT24)