Kauzu milosti pro podnikatele Podroužka bude znovu řešit policie, píší Seznam Zprávy

Policie se musí dál zabývat milostí, kterou prezident Miloš Zeman udělil kvůli vážné nemoci podnikateli Pavlu Podroužkovi. Server Seznam Zprávy píše, že žalobkyně zrušila rozhodnutí o odložení případu. Prověřování policisté přerušili v polovině července, protože se podle nich trestný čin nestal. Omilostněný muž ale podle dřívějších zpráv médií dále podnikal, řídil své firmy nebo cestoval.

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu v souvislosti s milostí prověřovali podezření z podvodu, respektive z padělání a pozměňování lékařské listiny. Muže, kterého pražští policisté stíhali za krácení daně se škodou zhruba 9,7 milionu korun, omilostnil Zeman v polovině loňského září.

Detektivové v polovině června uvedli, že nezjistili, že by byl spáchán trestný čin. Jejich rozhodnutí však nyní dozorující státní zastupitelství zrušilo pro nezákonnost.

„Státní zástupkyně usnesení o odložení věci pro nezákonnost a neodůvodněnost zrušila a vrátila věc policejnímu orgánu k doplnění prověřování o konkrétní úkony,“ sdělil serveru obvodní státní zástupce pro Prahu 2 Tomáš Svoboda.

Pražský hrad v odůvodnění milosti specifikoval, že Podroužek trpí závažným chronickým onemocněním několika životně důležitých orgánů, a to až na hranici jejich selhávání. Napsal také, že „tato onemocnění jej ve svém souhrnu mohou ohrozit na životě.“ 

Český rozhlas ale následně informoval o tom, že podnikatel se od roku 2019 dostal do vedení šesti firem a jednu ze společností nechal zapsat do obchodního rejstříku deset dní poté, co dostal milost. Žádost o milost podala jeho matka. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček k tomu tehdy sdělil, že Zeman vycházel ze zdravotních zpráv.

Abolici spolupodepsal bývalý premiér Andrej Babiš (ANO).  Podroužek v reakci uvedl, že milost pro něj byla „obrovským překvapením.“