Nákup amerických stíhaček zvýší podle Vondry zájem USA bránit Česko. Podle opozice jsou stroje předražené a zbytečné

Události: Spor o nákup amerických stíhaček (zdroj: ČT24)

Nákup amerických stíhaček F-35 Lightning vyvoval spory mezi politiky. Podle zastánců má obchod zvýšit ochotu Spojených státu bránit v případě krize jak Českou republiku, tak i evropské státy NATO. Část sněmovní opozice namítá, že americké stroje jsou příliš drahé na pořízení i provoz a že česká armáda jejich potenciál zdaleka nevyužije.

Americká stíhačka F-35 Lightning je podle vojenských odborníků nejmodernější sériově vyráběný nadzvukový letoun na světě, který má životnost třicet až čtyřicet let. Vláda chce, aby tyto stroje od roku 2028 chránily české nebe.

„Je to samozřejmě způsob, jak udržovat závazek Spojených států bránit Evropu. Myslím si, že to pro krásné modré německé nebo rakouské oči dělat nebudou. Budou to dělat, když to bude v oboustranném zájmu,“ míní místopředseda ODS a europoslanec Alexandr Vondra.

Americké letouny jsou mnohem modernější než gripeny, které čeští vojáci aktuálně používají, zároveň jsou ale také podstatně dražší. Zatímco náklady na pronájem a provoz současných čtrnácti letounů Gripen jsou necelé dvě miliardy, u 24 letounů F-35 můžou být podle vojenského publicisty Jiřího Vojáčka zhruba třikrát vyšší – až šest miliard. Hlavním důvodem jsou vysoké náklady na provoz.

„Pokud je na letoun Gripen náklad na letovou hodinu podle různých odhadů zhruba pět tisíc dolarů, tak u letounů F-35 je to zhruba 35 tisíc dolarů,“ vypočítal Vojáček.

„Budou to neskutečné náklady, který budou mít vliv na snížení schopností rozvoje dalších druhů vojsk, zejména pozemních sil, takže podle mě je to špatné rozhodnutí,“ myslí si člen sněmovního výboru pro obranu Radovan Vích (SPD).

Opozice žádá o nákupu více informací

Vláda, která ve středu rozhodovala o letounech v utajovaném režimu, ale argumentuje, že nakonec se americké stíhačky Česku i přes vyšší cenu všestranně vyplatí. „Měli bychom chtít to nejlepší, co je na trhu, a hlavně bychom měli chtít, co je na trhu a bude na něm dlouho,“ hájila nákup amerických letadel ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Opoziční strany zastoupené ve sněmovně požadují o plánovaném nákupu víc informací. Ještě během prázdnin by měl jednat o stíhačkách sněmovní výbor pro obranu. „Vzniká tady celá řada otázek: jaká bude konečná cena toho kontraktu, zdali bude americká strana schopná dodat tyto letouny v požadované době, aby došlo k zajištění obranyschopnosti,“ vyjmenovává předchůdce Černochové Lubomír Metnar (nestr. za ANO), který výboru pro obranu předsedá.

Česká vláda by mohla o nákupu nových stíhaček definitivně rozhodnout na konci roku 2023.