ŘSD se bude z kyberútoku vzpamatovávat měsíce, tvrdí Mátl

Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) se bude z kybernetického útoku z minulého týdne vzpamatovávat několik měsíců, organizaci způsobil zásadní škody. V podcastu ŘSD to řekl generální ředitel organizace Radek Mátl. Podle něj šlo o propracovaný a dlouho připravovaný útok.

Kybernetickému útoku čelila společnost minulé úterý. Mimo provoz byly například webové stránky RSD.cz nebo Dopravniinfo.cz, nefungovala ani asistenční linka. Systémy pro veřejnost organizace alespoň částečně zprovoznila během minulého týdne. Dopravniinfo.cz, kde jsou informace o aktuální dopravní situaci v Česku, je nedostupná i v pondělí. Podle Mátla útok vyřadil například i systémy pro veřejné zakázky, účetnictví, spisovou službu, datové schránky nebo další vnitřní programy organizace.

„Byl to velmi propracovaný a dlouho připravovaný útok profesionálů,“ řekl Mátl. Podle něj šlo o útok na organizaci jako celek a nemířil jen na konkrétní stránky. Způsobil obrovské a zásadní škody, přičemž obnovení a opětovné dohledání všech dat může i přes použití záloh trvat i několik měsíců, dodal Mátl.

Ohrožena by neměla být příprava a realizace staveb. ŘSD podle Mátla muselo kvůli útoku v první den zrušit jen několik zakázek malého rozsahu, což by nemělo mít na pokračování staveb vliv. Komplikace se podle generálního ředitele nedotkly ani řízení provozu, například mýtný systém nebo řízení dopravy v tunelech byly bezpečně izolovány.

Útok výrazně zkomplikoval vnitřní fungování ŘSD. A to i přes dřívější kroky, které podle Mátla pracovníci organizace v oblasti kybernetické bezpečnosti v minulých měsících provedla. Mátl sdělil, že zvláště po začátku ruské agrese na Ukrajině ŘSD vyvinulo při ochraně velké úsilí, šlo však o velmi důkladný útok, zopakoval.

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) v pátek oznámil, že počítačové systémy ŘSD napadl ransomware, jak se označuje vyděračský program, který zašifruje data a za jejich odblokování požaduje výkupné. NÚKIB uvedl, že zná útočníka, z taktických důvodů ho ale nyní nezveřejní.