Nošení respirátorů ve zdravotnickém zařízení lze nařídit i nadále, uvedla lékařská komora

Podle právního stanoviska České lékařské komory (ČLK) je možné ve zdravotnickém zařízení i nadále nařídit nošení respirátoru či roušky. Stačí o tom informovat pacienty na viditelném místě, například v čekárně. Ve čtvrtek skončila zmíněná povinnost nařízená plošně mimořádným opatřením ministerstva zdravotnictví v zařízeních zdravotní a sociální péče. K dalšímu nošení respirátorů vyzvala na Twitteru pacienty s příznaky také Česká lékárnická komora (ČLnK).

„Podle právního názoru České lékařské komory je poskytovatel ústavní i ambulantní zdravotní péče oprávněn, uzná-li to za potřebné, stanovit ve vnitřním řádu nebo v jeho dodatku povinnost pacientů při vstupu do prostor zdravotnického zařízení použít respirátor nebo roušku,“ uvedl ve stanovisku ředitel právní kanceláře ČLK Jan Mach.

Oprávnění takového požadavku poskytovatelům nemocniční nebo ambulantní péče dává zákon o zdravotních službách, kdy mohou podle paragrafu 41 stanovit vnitřní řád poskytovatele.

Podle lékárníků by pacienti měli dál nosit respirátor dobrovolně, pokud se necítí dobře. „V případě akutního respiračního onemocnění, prosím, zvažte použití respirátoru v lékárně z ohleduplnosti k ostatním pacientům,“ oznámila lékárnická komora.

Roušky či respirátory museli lidé v Česku kvůli koronaviru nosit s přestávkami od 19. března 2020, v první vlně epidemie z rozhodnutí vlády Andreje Babiše (ANO) dokonce i venku bez přítomnosti dalších lidí.

Předloni v létě zůstala povinnost jen v metru a v Praze při vnitřních akcích pro více než sto lidí, loni v létě i přes útlum epidemie museli lidé dál nosit respirátory v hromadné dopravě a vnitřních prostorech. Nový kabinet Petra Fialy (ODS) povinnost zakrývat si nos a ústa postupně zmírňoval od poloviny března. 

S koncem pandemické pohotovosti, který ve středu večer potvrdila sněmovna, byla ukončená také možnost nechat se jednou za měsíc zdarma testovat na koronavirus. Nově zdravotní pojišťovny platí jen antigenní testy přímo v ordinaci lékaře nebo PCR testy se žádankou. Za potvrzený případ se už nicméně považuje i antigenní test s příznaky nákazy.

Soud zpětně označil za nezákonné další opatření

Nejvyšší správní soud (NSS) ve čtvrtek vyhověl návrhu muže z Protivína a školačky z Brna a opatření o povinném nošení respirátorů z loňského května bylo podle verdiktu v rozporu se zákonem. Regule z doby vlády někdejšího premiéra Andreje Babiše (ANO) už zrušit nemohl, dávno totiž není v platnosti. Proto jen zpětně konstatoval nezákonnost. 

Soud opakovaně zdůrazňuje nutnost náležitého odůvodnění mimořádných opatření vydávaných v boji s onemocněním covid-19. Pandemický zákon vyžaduje, aby odůvodnění zahrnovalo aktuální analýzu epidemické situace a vyhodnocení konkrétní míry rizika a přiměřenosti nařizované regulace. Opatření z loňského května, které bylo s dílčími modifikacemi v platnosti asi měsíc a nařizovalo ochranu dýchacích cest ve vnitřních prostorách, však prý žádnou ucelenou analýzu neobsahovalo.

Ministerstvo zdravotnictví v jednom odstavci poukázalo na mutace koronaviru. „Ačkoli NSS nezpochybňuje, že v ČR se v době vydání napadeného opatření šířily i nakažlivější mutace koronaviru, nemohou tato strohá konstatování o existenci mutací představovat analýzu ve smyslu pandemického zákona,“ stojí v rozhodnutí.

Ministerstvo se v opatření podle NSS dostatečně nevyjádřilo ani k možným negativním dopadům dlouhodobého používání ochranných prostředků dýchacích cest. Pandemický zákon ovšem vyžaduje posouzení rizika souvisejícího s ukládanou povinností.