Ukrajinci s cystickou fibrózou dostávají v Česku lepší zdravotní péči. Mají tak šanci na delší život

Události: Ukrajinci s cystickou fibrózou (zdroj: ČT24)

Nemocní s cystickou fibrózou, kteří uprchli z Ukrajiny, mají v Česku lepší zdravotní péči, a tak i větší pravděpodobnost kvalitnějšího života. Třinácti ukrajinským dětem, které tímto vzácným genetickým onemocněním trpí, pomáhají čeští pacienti z Klubu cystické fibrózy.

„Zavolali nám a řekli, že náš syn má genetické onemocnění. Dostali jsme velký strach, protože nám nic jiného neřekli,“ popisuje matka nemocného chlapce Bohdana Kovtunová okamžik, kdy se rodina diagnózu dozvěděla. Jejich synovi byly tehdy dva měsíce. Na kontrole pak zjistili, že má hoch cystickou fibrózu.

O rok později začala na Ukrajině válka. „Léky se okamžitě zdražily a my jsme netušili, jestli budou za dva nebo tři měsíce ještě k dispozici,“ vypráví Kovtunová. 

V Praze našli novou naději a také pomoc u českých pacientů v Klubu cystické fibrózy. Kromě přístrojů zařídili pro malého chlapce i lékařskou prohlídku. „Dali nám všechno. Byla jsem v šoku, protože návštěva byla tak vřelá. Byli na nás velmi milí,“ říká matka. 

Otázka bydlení

Kromě diagnózy, která změnila život celé rodině, teď Kovtunovi řeší další problém –⁠ musí najít nové bydlení. „Je opravdu důležité, aby to bylo místo, kde se bude udržovat hygiena a nebude vysoká koncentrace lidí,“ vysvětluje Barbora Kožnarová z Klubu cystické fibrózy.

Kde takové místo najdou, Kovtunovi zatím neví. Už teď si ale jsou jistí, že v Česku chtějí zůstat i po válce. Tady má totiž jejich dítě šanci na delší a lepší život.