Poslanci po dlouhé debatě schválili dočasné snížení spotřební daně u paliv o korunu padesát na litr

Poslanci na úterní odpolední schůzi po mnohahodinové diskuzi schválili dočasné snížení spotřební daně z pohonných hmot o 1,5 koruny na litr od začátku června do konce září. Opoziční ANO neuspělo s požadavkem, aby úleva platila až do konce roku. Předlohu nyní dostane k projednání Senát. Opozice nepokládá opatření kabinetu reagující na zdražení benzinu a nafty za dostatečná. Navzdory tomu je při hlasování podpořila. Zákonodárci se k projednávání opatření dostali až později odpoledne, několik hodin předtím debatovali o pořadu schůze.

Jednání dolní komory parlamentu skončilo až těsně před dvacátou hodinou, hlasování o vládním návrhu přitom navzdory předchozí kritice ze strany opozice mělo jednoznačný průběh, pro změnu zvedla ruku drtivá většina přítomných zákonodárců, proti nebyl žádný. 

ANO už během dne avizovalo, že i přes výhrady návrhy vlády podpoří. Zároveň ale uvedlo, že chce k projednání předložit další body ke snížení DPH na energie či pohonné hmoty. Pokud se tak nestane, má podle šéfky poslaneckého klubu Aleny Schillerové dostatek podpisů na svolání mimořádné schůze. Přesný program jednacího dne poslanci měli stanovit na začátku schůze.

Ještě před hlasováním o jejím programu vystoupil šéf SPD Tomio Okamura, který vládu osočil, že neřeší problémy Čechů a místo toho upřednostňuje ukrajinské uprchlíky. Okamura navrhl zařazení nového bodu schůze právě na toto téma. Poté se u řečnického pultu vystřídala celá řada vládních i opozičních politiků, zákonodárci se tak ke schvalování programu schůze dostali až po více než třech hodinách. Během předchozí debaty navrhli řadu nových bodů k zařazení, většina z nich ale neprošla.

Kvůli skokovému zdražení pohonných hmot vláda navrhla snížení spotřební daně z benzinu a z nafty od června do konce září o 1,5 koruny na litr. Z litru benzinu se nyní odvádí daň 12,84 koruny a u nafty 9,95 koruny. Ministerstvo financí už dříve uvedlo, že ceny u čerpacích stanic by mohly díky snížení spotřební daně klesnout až o 1,80 koruny na litr.

Sněmovna se v úterý už nedostala k plánovanému projednání dalšího vládního návrhu, který mimo jiné ruší povinné přimíchávání dražší biosložky do nafty a do benzinu a ruší také silniční daň pro část podnikatelských vozidel. Je možné, že poslanci zařadí tuto předlohu na středeční program. Zrušení povinného přimíchávání bionafty a biolihu do nafty a do benzinu by podle vlády mohlo snížit cenu pohonných hmot až o dvě koruny za litr.

Události: Vývoj cen paliv v Česku (zdroj: ČT24)

Součástí vládního balíčku je také podpora elektromobility a dalších nízkoemisních vozidel. O dva roky se má navíc odložit zákaz provozu starých neekologických kotlů na uhlí.

Firma kroky vítá, mají ale trvat déle

Přepravní společnost Spetra z Třanovic u Havířova provozuje 28 kamionů a několik dalších nákladních aut. Vyšší cenu nafty tam pociťují už od loňského podzimu, její růst ale výrazně zrychlil na konci února, po vypuknutí války na Ukrajině. Kvůli tomu tady museli zdražit přepravu i pro své zákazníky – a to až o pětinu.

Firma měsíčně spotřebuje 10 cisteren nafty, za jednu platí asi o 600 tisíc víc, než tomu bylo v polovině loňského roku. Pomůže jim, pokud palivo zlevní o korunu padesát? „Určitě, to už mělo být dávno udělané, protože nás tady likvidovali polští dopravci, ti mají zvýhodněnou tu naftu 10 let,“ povzdychne si spolumajitel přepravní firmy Tadeáš Barteczek.

Podle vládního návrhu má spotřební daň z paliv klesnout od 1. června do konce září. Tedy na čtyři měsíce. „To v žádném případě není dostatečné. To musí být na dlouhou dobu. Aspoň tak dlouho, jako to bude v Polsku,“ naléhá Barteczek.