V pátek laboratoře odhalily 33 808 případů covidu, z toho 5150 reinfekcí

V Česku v pátek přibylo 33 808 případů koronavirové nákazy. Laboratoře odhalily 28 658 nových případů, dalších 5150 pozitivních testů představují reinfekce. V obou případech jde o nižší čísla než minulý pátek. Počet hospitalizovaných se v posledních čtyřech dnech příliš nemění. V nemocnicích leží 3120 pacientů s covidem, v těžkém stavu je 202 z nich. Před týdnem bylo hospitalizovaných asi o osm stovek méně.

On-line přenos

Koronavirus - únor

  • 7:54

    Čína ohlásila přes 1500 nových případů koronaviru, což je její nejvyšší denní údaj. Zpřísňuje opatření, o místo přišel starosta postiženého Ťi-linu.

  • 7:41
    Česko

    Testy v Česku v pátek potvrdily 8365 nových případů covidu-19, o 110 víc než ve stejný den předchozího týdne. Reprodukční číslo se blíží jedné. Mírně stoupl také počet případů podezření na opakovanou nákazu, a to o šest desítek na 1652. Ubylo přitom provedených testů.

  • 7:40

    SOBOTA 12. BŘEZNA

Za celý týden odhalily laboratoře v Česku dosud 196 426 případů koronaviru. Je to zhruba o deset tisíc méně než za prvních pět dní minulého týdne. Nárůsty nakažených jsou v poslední době vysoké v souvislosti se šířením varianty omikron.

Na sto tisíc obyvatel připadá v uplynulých sedmi dnech 2230 nakažených. Takzvané incidenční číslo tak znatelně kleslo, v pátek bylo vyšší než 2400. Incidence se snížila ve všech krajích. Nejvyšší je v Královéhradeckém kraji, kde za poslední týden připadá na sto tisíc obyvatel 2397 případů. Naopak relativně nejlépe je na tom Karlovarský kraj s incidencí 1830. V žádném jiném regionu incidenční číslo pod dva tisíce zatím nekleslo.

Pro vývoj epidemie je klíčové, kolik lidí končí s koronavirem v nemocnicích. Varianta omikron počet pacientů za dva týdny zhruba zdvojnásobila. Podle revidovaných údajů ministerstva jsou od úterý hospitalizovaných více než tři tisíce, počet pacientů v těžkém stavu ale poslední čtyři dny mírně klesá. Na začátku loňského prosince bylo hospitalizovaných kolem sedmi tisíc a z toho přes tisícovku ve vážném stavu.

Laboratoře v pátek provedly 119 tisíc testů, asi o 67 tisíc méně než před týdnem. U preventivních testů bylo pozitivních 17,36 procenta vzorků, což je proti minulému pátku mírný pokles. U takzvané diagnostické indikace, kdy se testují lidé s příznaky, se pozitivita snížila na 44,35 procenta. Podíl prokázaných nákaz u epidemiologické indikace, kdy se testují lidé například po rizikovém kontaktu s nakaženým, klesl na 21,26 procenta.

Od začátku epidemie v březnu 2020 odhalily laboratoře v Česku více než 3,2 milionu případů koronaviru. Přes 2,8 milionu lidí se z nákazy vyléčilo, 37 410 infikovaných zemřelo. V posledních dnech se počty obětí mírně zvýšily. Úterních 43 zemřelých bylo nejvíce od 10. ledna. Na pátek připadá zatím šestnáct úmrtí, tyto údaje ale obvykle při dalších aktualizacích rostou.

Nových zájemců o očkování je málo

Těžkému průběhu covidu má bránit očkování, zejména pak třetí posilující dávka. V pátek vakcinaci podstoupilo 34 982 lidí, nejvíce za týden. Proti minulému pátku to ale byl pokles o více než 21 tisíc. Většina si přišla právě pro posilující dávku, dostalo ji 28 654 zájemců.

Ukončené očkování má v Česku více než 6,8 milionu lidí, třetí dávku dostalo více než 3,8 milionu očkovaných. Tempo vakcinace se ale v poslední době snižuje, na začátku roku aplikovali zdravotníci denně i více než sto tisíc dávek vakcíny. Nových zájemců o očkování je málo, první dávku vakcíny dostalo v tomto týdnu denně zhruba patnáct set lidí.

Od konce února se má začít podávat takzvaná proteinová vakcína od společnosti Novavax, tento týden odstartovala předregistrace zájemců. Touto látkou by se podle ministerstva zdravotnictví mohli nechat očkovat i ti, kteří mají obavy z modernějších mRNA přípravků.

Současná vlna epidemie by v nejbližší době měla podle prognóz gradovat a postupně slábnout. Za dva týdny skončí plošné testování ve firmách i ve školách, už od středy 9. února nebude třeba se prokazovat certifikátem o očkování nebo o prodělané nákaze v restauracích, službách či na akcích.

V platnosti zůstane povinnost nosit respirátory uvnitř a omezení počtu účastníků na hromadných akcích. Vláda také hodlá zrušit pandemickou pohotovost. Někteří odborníci považují chystané rozvolnění restrikcí za předčasné a riskantní, podle jiných už nynější omezení nemají smysl.

V Praze se protestuje

Na Václavském náměstí v Praze se odpoledne sešli lidé na demonstraci proti pandemickému zákonu. Akci pořádá nezávislá studentská iniciativa Jdeme společně. Organizátoři dopředu avizovali, že půjde o poklidný protest, což potvrzují i policisté, kteří na jeho průběh dohlíží.

Pořadatelé z pódia doplněného velkoplošnou obrazovkou vyzvali účastníky, aby si zazpívali, zatancovali a bavili se mezi sebou o současné situaci ve společnosti ovlivněné pandemií koronaviru. Akci doprovází reprodukovaná hudba.

Protest proti pandemickému zákonu na Václavském náměstí
Zdroj: ČTK/Michaela Říchová

Na pódiu může údajně vystoupit kdokoliv a říct svůj názor. Po šesté hodině odpoledne má následovat pochod účastníků před úřad vlády, kde chtějí svůj postoj vyjádřit tichem. 

Novelu pandemického zákona schválila ve čtvrtek Poslanecká sněmovna. Protikoronavirová mimořádná opatření podle něj zřejmě budou moci zahrnout širší okruh činností než teď. Úřady budou moci nařídit testování na covid-19 také podnikatelům, studentům, žákům a předškolákům, nejen zaměstnancům a jiným pracovníkům.