Technické problémy eReceptu komplikovaly výdej léků i covidovou administrativu. Systém opět funguje

Události: Systém eReceptů hlásil chybu, už funguje (zdroj: ČT24)

Systém eRecept se ve středu potýkal s technickými problémy. Na Twitteru o tom informoval Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), který projekt zajišťuje. Česká lékárnická komora hlásila nemožnost pacientům vydávat předepsané léky. Lékaři také popisovali problémy se zadáváním výsledků testování nebo zapisováním očkování proti covidu-19. Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv byl provoz systému obnoven.

„Lékárníkům nefunguje načítání eReceptů a nemohou pacientům vydat předepsané léky. Závada však není na jejich straně. Prosíme pacienty o trpělivost a porozumění,“ uvedla dopoledne komora.

Podle ní nebylo možné vydávat léky běžným způsobem více než pět hodin a požaduje do budoucna změnu, která by umožnila lék vydat i při výpadku. „Pro případy výpadku je nezbytně nutné nalézt řešení. I v situacích, kdy nepůjde elektrický proud, nepůjde internet, musí mít lékárníci možnost vydat lék,“ napsala komora. U lékařů s výpadkem systém počítá, mají možnost vypsat papírový recept. Lékárníci na toto úskalí upozorňovali už od spuštění e-receptů. Pokud pacient přijde jen s alfanumerickým nebo QR kódem, lékárník bez připojení do systému ani nezjistí, jaký lék má předepsaný.

Mluvčí SÚKL Klára Brunclíková už během výpadku sdělila, že je možné léky vydávat pomocí záložního datového centra. Podle lékárníků ale nemá všechny funkcionality standardního řešení a někteří měli problémy i s přístupem do něj. Navíc podle nich neumí vydávat zarezervované recepty nebo prostřednictvím načtení občanského průkazu.

Brunclíková reagovala, že záložní úložiště funguje bez problémů a má i všechny běžné funkce. Jen je třeba e-recept v systému zadat do stavu „připravováno“. Podle lékárníků mohl být problém i s papírovými recepty, kterými lékaři e-recepty v době výpadků dočasně nahradili. Na jednom listinném receptu může být napsán jen jeden lék, jinak je neplatný. U elektronických receptů podobné omezení neplatí.

Komplikace pro lékaře

Lékaři nemohli na dálku pacientům předepisovat léky. Do elektronického systému se každý z nich přihlašuje bezpečnostním certifikátem. Těm, kteří pracují i s eRecepty, je vydal právě SÚKL. Kvůli výpadku jeho systémů tito lékaři měli problémy ve všech propojených elektronických zdravotnických systémech. Na problémy s administrativou kolem covidu-19 upozornil dopoledne server iDNES.cz.

SÚKL doporučil předepisovat recepty na papírový formulář, pacienty požádal, aby vyzvednutí léku odložili.

Podle webu ePreskripce byl před 10:00 ráno předpoklad obnovení provozu v řádech desítek minut. Nakonec to bylo déle. Lékárníci výpadek považují za jeden z největších od spuštění eReceptu.

Lékaři povinně předepisují léky elektronicky od roku 2018. Loni jich bylo podle statistik každý měsíc předepsáno od 5,5 do 7,3 milionu. Pacienti si mohou díky tomuto systému léky vyzvednout v lékárně i bez předchozího osobního kontaktu s lékařem, může jim recept poslat v SMS nebo na e-mail. K vyzvednutí pak stačí ukázat kód nebo načíst občanský průkaz. Systém se osvědčil zejména v době pandemie.