V pátek testy odhalily 6666 nakažených. MeSES radí zploštit vlnu nových případů

Události: V pátek se nákaza covidem-19 v Česku prokázala u 6666 lidí (zdroj: ČT24)

Laboratoře v pátek potvrdily v Česku 6666 nových případů covidu-19, podobně jako ve čtvrtek a zhruba o sedmnáct set více než před týdnem. V mezitýdenním srovnání nových případů přibývá od počátku týdne a roste také incidence. Množství hospitalizovaných klesá. Odborná skupina MeSES v obavě z varianty omikron doporučuje narůstající vlnu zpomalit a zploštit. V Brně demonstrovala iniciativa Chcípl PES proti povinnému očkování.

On-line přenos

Koronavirus - leden 2022

  • 17:47

    Lidem, kteří prodělali covid-19, hrozí i rok po infekci koronavirem zvýšené riziko nejrůznějších kardiovaskulárních problémů od mozkové mrtvice po plicní embolii. Vyplývá to z výsledků bádání amerických vědců publikovaných v pondělí odborným časopisem Nature Medicine. Vlády po celém světě by podle autorů článku měly být připravené na nárůst výskytu kardiovaskulárních onemocnění v důsledku pandemie.

  • 21:13

    Kanadský premiér Justin Trudeau oznámil, že má pozitivní test na koronavirus a tento týden bude pracovat na dálku. Na Twitteru uvedl, že se cítí dobře. Předseda vlády má za sebou očkování třetí dávkou vakcíny proti covidu-19.

  • 21:12

    Britská vláda zvažuje, že upustí od povinného očkování anglických zdravotníků proti covidu-19, uvedl před poslanci ministr zdravotnictví Sajid Javid. Povinnost už podle Javida není přiměřená současné pandemické situaci, píše deník The Guardian. Změna by se týkala Anglie, ostatní části Británie o protipandemických opatřeních rozhodují samy.

Zatímco poslední den minulého roku podle dat ministerstva zdravotnictví leželo v nemocnicích 3120 pacientů s covidem, první lednový pátek to byly dva a půl tisíce.

V prosinci epidemie zpomalovala, nyní šíření nemoci opět zrychluje. Odborníci tento vývoj po vánočních svátcích ale předpokládali, mimo jiné i kvůli nakažlivější variantě omikron. A infikovaných by mělo přibývat dál.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) očekává výrazný nástup vlny omikronu zhruba od 16. ledna a opětné polevení ve druhé polovině února. S ohledem na to vláda chystá úpravy některých protiepidemických opatření. Ministerstvo vnitra má vybrat oblasti kritické infrastruktury nezbytné pro chod státu, kde by mohli chodit do práce i lidé, kteří se dostanou do karantény.

Za posledních sedm dní připadá na sto tisíc obyvatel 404 nakažených. Nejvyšší incidenční číslo je aktuálně v Praze – 667. Ve čtyřech dalších krajích – Libereckém, Středočeském, Zlínském a Ústeckém – je incidence vyšší než čtyři sta. Naopak nejnižší zůstává v Karlovarském kraji, kde činí 251.

Laboratoře v pátek provedly téměř 83 tisíc testů, před týden na silvestra jich bylo o téměř 40 tisíc méně. U nejčastějších preventivních bylo pozitivních 4,7 procenta odevzdaných vzorků, minulý pátek to bylo 6,2 procenta. V případě epidemiologické indikace, kdy se testují lidé například kvůli kontaktu s nakaženým, pozitivita klesla ze 14 procent na 8,8 procenta a podíl pozitivních u takzvané diagnostické indikace, kdy jsou už testováni lidé vykazující příznaky, se snížil z 24,2 procenta na 18,6 procenta.

Stejně jako přibylo proti minulému pátku provedených testů, zvýšil se i počet aplikovaných dávek vakcíny proti koronaviru. Zdravotníci jich v pátek vykázali 106 809, což je za poslední dobu nejvíce. Z toho 90 019 lidí si přišlo pro posilující dávku.

Očkování dětí

V Česku dále pokračuje očkování dětí ve věku pět až jedenáct let proti covidu. Vakcínu za více než tři týdny dostala zhruba tři procenta z nich. Podle ministerstva zdravotnictví si dodávky rozdělila zhruba pětina pediatrických ordinací. Fungují také očkovací místa.

Zdravotníci v pražském Kongresovém centru například v sobotu mimořádně očkovali pouze děti. Registrovaných jich bylo šestnáct set. Výjimečně očkovali i ty, které nebyly dopředu objednané. Podle zájmu jsou připravení stejnou akci zopakovat.

„Řekla bych, že ten zájem teď stoupá. Zvu si je v době, kdy neordinuji, protože se to s ordinací skloubit nedá. Očkujeme nějakých deset až dvacet dětí denně,“ hodnotí praktická lékařka pro děti a dorost v Brandýse nad Labem Eva Vitoušová.

Odmítnutí očkování prý nebude znamenat výpověď

V případě, že by od března platilo povinné očkování policistů proti covidu, žádný z členů sboru kvůli odmítání vakcíny nedostane výpověď. Shodla se na tom mezioborová komise ministerstva vnitra, podle které by nešlo o změnu zdravotní způsobilosti. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) věří, že nová vláda dosud platnou povinnost pro starší lidi a vybrané profese změní. Zároveň ocenil rostoucí proočkovanost policistů, ta je na 85 procentech.

„Pan ministr (zdravotnictví) Válek i u těch bezpečnostních sborů uvažoval o jisté alternativě ve způsobu prokazování, že člověk může vykonávat profesi, a to formou protilátek. Podle stávajícího stavu by ukončovat pracovní poměr rozhodně nebylo tak jednoduché,“ sdělil Rakušan. 

„Pokud v té vyhlášce ministerstva zdravotnictví zůstane povinnost příslušníků bezpečnostních sborů se očkovat, tak se příslušník může dopustit kázeňského prohřešku, přestupku a může s ním být zahájeno kázeňské řízení. Zároveň to ale znamená, že nelze propustit příslušníka ze služebního poměru,“ komentoval předseda Unie bezpečnostních složek Zdeněk Drexler.  

Doporučení MeSES

Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES) konstatovala, že omikron tento týden získal v Česku převahu nad ostatními variantami. Považuje za vhodné vlnu zpomalit a zploštit.

Zploštění vlny umožní podle odborníků předejít přetížení nemocnic a omezení provozu firem a dostupnosti služeb kvůli hrozícímu velkému přírůstku nemocných. Varianta omikron je totiž vysoce nakažlivá a je schopná obejít existující imunitu.

„Díky imunitnímu stavu populace lze čekat, že i v Česku bude většina nákaz mít mírný průběh. Pokud máte tři dávky, nebo nějakou kombinaci očkování a prodělání nemoci, je to skutečně většinou jen nachlazení, kterého se není třeba bát,“ uklidňuje člen skupiny Jan Kulveit.

U neočkovaných lidí je ale podle MeSES největší pravděpodobnost, že budou kvůli nákaze omikronem hospitalizováni. Za riziko ho považují i pro ty, kteří dosud nemají třetí dávku.

V Brně a jinde se demonstrovalo

V několika českých městech odpoledne demonstrovali odpůrci povinného očkování proti covidu-19.

Zřejmě nejvíce se jich sešlo v Brně, policie tam na trase pochodu zastavovala dopravu a marně vyzývala účastníky k dodržení pandemických opatření. Pobídky k rozestupům nebo nasazení respirátorů přehlušili demonstranti hvízdáním. Akce se jinak obešla bez incidentů, oznámil policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Shromáždění svolané hnutím Chcípl PES začalo projevy ve dvě hodiny odpoledne na Zelném trhu. Následný průvod zaplnil celou Rooseveltovu ulici od Moravského náměstí směrem k Malinovského náměstí a dále do Jánské ulice.

Protest proti povinnému očkování v Brně
Zdroj: Igor Zehl/ČTK

Demonstranti nesli vlajky a transparenty zpochybňující vládní nařízení proti šíření koronaviru. Skandovali hesla Tečka byla léčka a Máme toho dost. Mezi řečníky byl třeba právník Jindřich Rajchl. Vyhlášku o očkování některých profesních skupin, kterou připravila vláda Andreje Babiše (ANO), označil za nesmyslnou a v rozporu se zákonem i zdravým rozumem.