Tříkráloví koledníci opět vyrazili do ulic. Dárci můžou stejně jako loni přispět i on-line

V Česku začal už 22. ročník tradiční Tříkrálové sbírky pořádané Charitou České republiky na pomoc lidem v nouzi. Na rozdíl od loňského ledna, kdy se kvůli epidemické situaci akce konala výhradně on-line, letos do ulic opět vyrážejí koledníci přestrojení za trojici biblických panovníků. Lidé mohou přispět i do pokladniček umístěných v některých úřadech, kostelech či obchodech. Loni Tříkrálová sbírka vynesla 81,5 milionu korun.

„Přestože je doba stále složitá, koledníci 1. ledna 2022 přijdou k vám a budou rozdávat radost a požehnání a také prosit o příspěvek na lidi v nouzi,“ uvedla charita na webu Tříkrálové sbírky. Koledníci budou podle ní dodržovat protiepidemická opatření a hygienická doporučení.

Tři krále s pokladničkami bude možné v českých městech a obcích potkat až do 16. ledna. Dětské koledníky bude vždy doprovázet dospělý, který musí mít u sebe legitimaci a na vyžádání ji předložit. Všechny pokladničky jsou zapečetěny a jejich čísla souhlasí s číslem kolednické průkazky.

Vzor průkazu koledníka
Zdroj: Charita ČR

Lidé mohou na dobrou věc přispět nejen koledníkům, ale i do kasiček, které budou na vybraných veřejných místech. Celoročně je možné přispívat převodem na účet charity a dárcovskou sms. Další možností je darování on-line koledy na webu sbírky.

Na severu Moravy a ve Slezsku bude v oběhu přes tři tisíce kasiček

„Pro Tříkrálovou sbírku je letos v ostravsko-opavské diecézi připraveno skoro 3200 kasiček,“ uvedla mluvčí diecézní charity Sylva Lejsková. Sbírku bude možné podpořit také darem do statických kasiček. „Zajímavostí jsou vrcholové kasičky, které čekají na turisty na vrcholu Lysé hory i na Pradědu,“ doplnila mluvčí.

Tříkrálová sbírka
Zdroj: ČT24

„Události posledních dvou let srazily mnoho lidí na kolena. Ale také prověřily solidaritu a ochotu pomáhat,“ míní ředitel diecézní charity a náměstek moravskoslezského hejtmana Lukáš Curylo (KDU-ČSL). Podle něj do ulic diecéze vyrazí mezi osmi až deseti tisíci koledníky. 

Z vybraných peněz chce charita v diecézi podpořit 49 schválených záměrů. Peníze by tak měly sloužit například na podporu mobilní hospicové péče, chystané rekonstrukce sociálních zařízení, ale třeba i na nákup kompenzačních pomůcek nebo rozvoj chráněného bydlení. 

„Zatím to vypadá tak, že máme dost koledníků, ale samozřejmě přistupujeme k tomu se vším respektem. Nevíme, co bude, nevíme, jak to dopadne v rámci testování, protože všechny děti se teď začínají testovat, tak uvidíme, kolik z těch stávajících koledníků, kteří přislíbili účast, bude schopno vyjít do ulic,“ uvedl ředitel Charity Ostrava Martin Pražák. 

V ostravsko-opavské diecézi zahájili Tříkrálovou sbírku (zdroj: ČT24)

„Tři králové budou muset nosit roušku. Naše doporučení je, aby nevstupovali dovnitř do domácností. Budou zpívat na návsi, na náměstích nebo na chodbách jednotlivých domů. Vyzývám i štědré dárce, aby skutečně nezvali koledníky dovnitř, abychom zamezili případnému přenosu covidu,“ uvedl Curylo v České televizi. 

Součástí Tříkrálové sbírky budou v diecézi doprovodné akce, jako jsou například koncerty, výtvarné a fotografické soutěže nebo slavnostní Tříkrálový průvod.

Bezbariérové bydlení díky příspěvkům

V brněnské diecézi se do sbírky zapojí na patnáct tisíc koledníků. Loni tam vynesla přes 17 milionů korun. „Máme zapečetěných celkem 5200 pokladniček v rámci celé diecéze. Ovšem na poslední chvíli se nám koledníci mění, protože například zůstávají doma v karanténě nebo jsou nemocní,“ uvedl ředitel Diecézní charity Brno Oldřich Haičman. Už v sobotu ráno vyrazili tříkráloví koledníci do ulic v Žatčanech na Brněnsku.

Peníze z loňského ročníku pomohly v jihomoravském kraji například v Chráněném bydlení svatého Michaela v Brně. „Máme tady novou společenskou místnost s kuchyní, několik pokojů, přistavěné celé jedno patro a vybudovaný výtah, díky čemuž je budova bezbariérová a může sloužit i pro lidi s těžším postižením,“ nastínil vedoucí chráněného bydlení Petr Čevelík.

Události v regionech: V brněnské diecézi se do tříkrálové sbírky zapojí na patnáct tisíc koledníků (zdroj: ČT24)

V Uherském Hradišti charita slavnostně zahájila tříkrálové koledování v pondělí, a to průvodem s koňmi a velbloudem. Do ulic se celkem vydá přes 1200 koledníků. „Letos bychom chtěli vykoledovat kolem tří miliónů. Mysleli jsme si, že to zvládneme už loni, nicméně to covid trochu přibrzdil,“ podotkl projektový manažer z tamní charity Dalibor Jirásek.

Na východě Čech bude sbírka zahájena ve čtvrtek

Například za královéhradeckou diecézi vyrazí letos do ulic měst a obcí na východě Čech stovky koledníků. Tříkrálová sbírka tam však bude slavnostně zahájena až ve čtvrtek 6. ledna. Zahájení proběhne na Youtube kanálu Oblastní charity Pardubice, kde koledníkům požehná biskup Josef Kajnek a na dálku je pozdraví také představitelé Pardubic a Pardubického kraje. 

Stejně jako jinde v Česku doprovodí sbírku v Pardubickém a Královéhradeckém kraji řada akcí. Tříkrálové koncerty zazní v Trutnově, Pardubicích nebo v Kutné Hoře – Sedlci. „V Litomyšli pořádají soutěž o nejhezčí tříkrálovou tašku. Kino pro koledníky za odměnu chystají v Hradci Králové, Náchodě, Dobrušce nebo Rychnově nad Kněžnou,“ uvedla Jana Karasová z Diecézní charity Hradec Králové. 

Peníze ze sbírky mají podpořit i projekty v regionu. Například na Královéhradecku a Pardubicku budou koledníci prosit o dar na podporu hospicové péče. Sbírka dále podpoří centrum Klubko pro pěstounské rodiny ve Dvoře Králové či Mateřské centrum Rodinka v Jilemnici. Dosud rekordní částku lidé na východě Čech dali Tříkrálové sbírce v lednu 2020, a to 20,7 milionu korun. Loni byl výtěžek zhruba poloviční.

V Plzni chodila městem v pondělí téměř stovka skupin koledníků. Výtěžek pomůže diecézní charitě, která provozuje domov pro seniory, azylový dům nebo nízkoprahové centrum. Část peněz půjde například do plzeňského Domova svatého Františka, kde se starají o lidi bez domova. Za vybrané peníze jim pořídí osobní doklady. „Když nemají doklady, tak vlastně nemohou mít ani žádné prostředky, nemohou se nechat zaměstnat,“ vysvětlil vedoucí domova Džemal Gërbani.

V Ústí nad Labem se do sbírky zapojí zhruba sto dobrovolníků, což je o polovinu méně než v předchozích letech. Hromadné akce charita s ohledem na stále vysoký počet nakažených covidem nepořádá. Výjimkou je šestý ročník koncertu ve spolupráci se Základní uměleckou školou Evy Randové, který se uskuteční 6. ledna v ústeckém muzeu.

„Máme zapečetěných 70 kasiček. Během dneška dostanou zájemci materiál. Vhledem ke karanténám a izolacím nebylo možné vše domluvit v prosinci. Dnes se ještě uvidí, jak dopadne testování ve školách, kolik nám poté zbyde dobrovolníků,“ uvedla v pondělí mluvčí Oblastní charity Ústí nad Labem Radka Neprašová.

Sbírka začala v roce 2000 v olomoucké arcidiecézi

Tříkrálová sbírka je největší dobrovolnickou akcí v zemi. Poprvé se uskutečnila v roce 2000 v olomoucké arcidiecézi. Iniciátorem sbírky byl olomoucký arcibiskup a metropolita moravský Jan Graubner. Už následující rok se Tříkrálová sbírka rozšířila do všech koutů Česka. Loni vynesla 81,5 milionu korun, což je o 52 milionů méně než v rekordním roce 2020. Za celou dobu existence sbírky se podařilo vybrat zhruba 1,5 miliardy korun.

Předloni se do sbírky zapojilo zhruba 75 tisíc lidí, zejména dětských koledníků. Výtěžek každoročně putuje na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším potřebným, hlavně v regionech v místě sbírky. Asi desetina výnosu sbírky je každoročně určena také na humanitární pomoc v zahraničí.