Tříkrálová sbírka se v lednu uskuteční jen on-line

Koledníci na začátku ledna během Tříkrálové sbírky tentokrát do terénu nevyrazí. Charita ČR rozhodla o tom, že po dobu trvání pátého stupně epidemického systému PES se bude sbírka odehrávat pouze virtuálně, důvodem je současná situace kolem pandemie koronaviru. V olomoucké arcidiecézi, kde sbírka v roce 2000 vznikla, do terénu koledníci nevyrazí ani v případě, že by se index rizika snížil. Rozhodlo o tom vedení Arcidiecézní charity Olomouc.

V pátém stupni systému PES, který momentálně platí, se v lednu nebude koledovat nikde po celé České republice, platí to plošně pro všechny Charity. „Povoleno je rozmisťovat tam, kde si to Charity domluví, statické kasičky, rozdávat do schránek letáky s informacemi o on-line koledě a psát na domy požehnání s tím, že nedochází ke styku s veřejností,“ uvedla koordinátorka sbírky Gabriela Víšová.

Letos je zároveň mimořádně prodlouženo koledování do 24. ledna. V případě, že se republika vrátí zpět do čtvrtého stupně v protiepidemickém systému PES, je možné, že se koledníci v některých lokalitách do terénu vydají. „Jednotlivé Charity jsou v tomto stupni připraveny koledovat, informace lidé zjistí na příslušných stránkách konkrétních Charit, o koledování rozhodují diecézní ředitelé,“ doplnila Víšová.

V olomoucké arcidiecézi, která zahrnuje Olomoucký, Zlínský a část Pardubického a Jihomoravského kraje, se koledovat v terénu nebude, i kdyby index PES klesl. Podle mluvčí olomoucké arcidiecézní Charity Dagmar Jurčíkové se už přípravy na koledování v terénu zastavily. „Důvodem je především ochrana zdraví,“ řekla.

V olomoucké arcidiecézi jsou lidé každoročně nejštědřejší

Tříkrálová sbírka, jejímž cílem je pomoci lidem v nouzi, se tak od začátku ledna naplno rozjede ve virtuálním prostoru, přispívat budou moci lidé prostřednictvím on-line kasičky. Na on-line koledu lákají dárce na stránkách www.trikralovasbirka.cz speciální spoty, kampaň by měla naplno začít od úterý, doplnila koordinátorka sbírky.

Koledníci vyšli v olomoucké arcidiecézi do ulic poprvé v roce 2000, poté se sbírka začala konat i v ostatních částech země a stala se největší sbírkovou akcí Charity v ČR. Právě v olomoucké arcidiecézi jsou lidé každoročně nejštědřejší. Loni do 5832 kasiček věnovali rekordních 32,2 milionu korun. V porovnání s předchozím rokem to bylo o 2,4 milionu korun více. V celé ČR koledníci vybrali 130,3 milionu korun.