Median: Volby by v listopadu vyhrálo ANO. Druhé místo by připadlo koalici SPOLU

Sněmovní volby by v listopadu podle modelu agentury Median vyhrálo ANO se ziskem 29,5 procenta hlasů. Druhá by skončila koalice SPOLU tvořená ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, kterou by volilo 26 procent respondentů. Třetí by bylo uskupení Pirátů a STAN s podporou 16,5 procenta a čtvrté hnutí SPD, kterému model přisoudil 8,5 procenta. Žádná další strana by stejně jako při říjnových volbách nepřekročila pětiprocentní hranici nutnou pro zisk poslaneckých mandátů.

Sociální demokraté a komunisté, kteří po volbách poprvé v historii České republiky vypadli z dolní parlamentní komory, by nyní podle Medianu získali 4,5 procenta hlasů. Model uvádí, že hnutí Přísaha by získalo čtyři procenta a uskupení Trikolora Svoboda Soukromníci tři procenta hlasů.

Volební model je předpokládaný výsledek voleb – pracuje s respondenty, kteří by k volbám pravděpodobně dorazili, ale i s voliči, kteří váhají mezi více stranami. Nynější odhadovaný volební zisk ANO je nejvyšší od srpna 2020. Koalice SPOLU si proti zářijovému modelu Medianu polepšila o pět procentních bodů, Piráti se STAN si naopak zhruba o tři procentní body pohoršili. Mírně ztratilo i SPD.

Volební potenciál zahrnuje i ty, kteří hlasování pro nějaké uskupení jen zvažují a přitom nevylučují účast ve volbách, subjektů preferovaných jedním voličem může být více. Zde je u SPOLU i ANO podle autorů výzkumu velmi vyrovnaný – u ANO činí 33 procent, u SPOLU 31,5 procenta. Piráti se STAN proti modelu ze září ztrácejí volební potenciál i voličské jádro, které zase počítá jen s přesvědčenými voliči.

Více lidí tvrdí, že by přišlo k volbám

Hlasování by se v listopadu dle průzkumu zúčastnilo 68 procent respondentů, což znamená o něco vyšší účast než při letošních volbách do sněmovny. „Deklarovaná volební účast ale bývá obvykle vyšší než skutečná účast. Určitě by k volbám do Poslanecké sněmovny nešlo 27 procent dotázaných,“ uvedli autoři průzkumu.

Více než polovina respondentů, konkrétně 61 procent, si je v případě hlasování jista svou účastí i volenou stranou. Více než čtvrtina si je jista, že by šla volit, ale není pevně rozhodnuta o straně. Každý dvanáctý respondent si není jistý ani účastí, ani volenou stranou, zjistil Median. Podpora stran se podle analytiků agentury může dynamicky měnit a vzhledem k nezakotvenosti voličů nelze podle nich s jistotou předvídat, která ze stran se ziskem okolo pěti procent by se nyní reálně dostala do dolní komory.

V hlasování na začátku října zvítězila nejtěsnějším rozdílem v historii samostatného Česka opoziční koalice SPOLU, která dosáhla na 27,8 procenta. Dosud vládní ANO dostalo 27,1 procenta hlasů, ale zásluhou volebního systému o jeden mandát víc než SPOLU. Třetí skončila koalice Pirátů a STAN s 15,6 procenta hlasů, do sněmovny se ale dostali jen čtyři pirátští kandidáti. Hnutí SPD se dostalo na 9,6 procenta. Ostatní kandidující strany mandáty nezískaly.

V současné době se SPOLU a Piráti se STAN chystají na převzetí vlády, která se bude opírat o 108 poslanců ve dvousetčlenné sněmovně, zatímco ANO míří do opozice.

Podle listopadového volebního modelu agentury Kantar by se o první místo ve volbách dělila koalice SPOLU s ANO. Obě uskupení by získala 28 procent hlasů. Třetí by byla koalice Pirátů a STAN, kterou by volilo 17 procent lidí. Do dolní komory by se podle něj ještě dostalo SPD s 9,5 procenta hlasů.