V nemocnicích leží nejvíce pacientů od konce dubna. Současná vlna potrvá do jara, zní z ministerstva

V Česku v pondělí přibylo 9253 potvrzených případů covidu-19, to je o 1660 více než před týdnem. Opět stoupl i počet nakažených v nemocnicích, je jich 3114, to je nejvíce od konce dubna. Současná vlna epidemie koronaviru bude podle náměstkyně ministra zdravotnictví Martiny Koziar Vašákové trvat s různými výkyvy do jara příštího roku.

On-line přenos

Koronavirus - listopad

  • 9:32
    Česko

    V Moravskoslezském kraji za pondělí přibylo 1708 nově nakažených koronavirem. Přírůstek je o více než čtvrtinu nižší, než tomu bylo před týdnem.

  • 23:18

    Kanada kvůli variantě omikron nařídila, aby všichni cizinci s výjimkou Američanů při příletu do země podstoupili test na koronavirus. Ottawa také rozšířila seznam zemí, jejichž občané do Kanady vůbec nesmějí cestovat - nově se zákaz týká i lidí z Nigérie, Egypta a Malawi a cizinců, kteří v těchto zemích v posledních dvou týdnech pobývali, napsala agentura Reuters.

  • 19:54

    Francie za uplynulý den zaznamenala 47 177 nově nakažených koronavirem. Jde o nejvyšší přírůstek od 8. dubna, kdy vrcholila třetí vlna epidemie.

Přes devítitisícovou hranici se denní nárůsty počtu nově nakažených dostaly i minulý týden, a to ve třech dnech. Současně opět přibylo lidí s koronavirem v nemocnicích. Podle údajů na webu ministerstva zdravotnictví je hospitalizováno 3114 pacientů s covidem, což je nejvíce od konce dubna. Ve vážném stavu je na 440 nakažených koronavirem.

Na sto tisíc obyvatel připadá v Česku za posledních sedm dní 514 nakažených. Takzvané incidenční číslo se tak proti předchozímu dnu zvýšilo o 15. Nejhorší epidemická situace je i nyní na Moravě a ve Slezsku a na jihu Čech. V Olomouckém kraji je incidence 806, v Moravskoslezském kraji 675 a v Jihočeském kraji připadá na sto tisíc obyvatel za týden 620 nových případů covidu. Naopak nejméně jich je v Karlovarském kraji, 169.

S nárůstem počtu nakažených přibývá i zemřelých. Od začátku epidemie zemřelo v Česku s covidem celkem 31 173 lidí. Před dvěma týdny se denní počet obětí znovu dostal nad 20 a minulý týden umíralo s covidem denně od 30 do 52 lidí. Za pondělí ministerstvo eviduje zatím 22 zemřelých. Při pozdějších aktualizacích se však tyto údaje většinou ještě zvyšují.

Laboratoře v pondělí otestovaly téměř 90 tisíc lidí, proti minulému pondělí zhruba o dvacet tisíc méně. U preventivních testů bylo pozitivních 4,3 procenta vzorků, o týden dřív to bylo 3,4 procenta.

V případě epidemiologické indikace, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, za týden stoupl podíl pozitivních z osmi na 12 procent. U diagnostické indikace, kdy jsou testováni lidé vykazující příznaky, se podíl pozitivních zvýšil o šest procentních bodů na 26,6 procenta.

Zdravotníci podle ministerstva aplikovali v pondělí celkem 39 953 dávek vakcíny proti covidu, zhruba stejně jako minulé pondělí. Počet dávek vakcín za celou dobu očkování, které v Česku začalo loni v prosinci, přesahuje 12,5 milionu. Plně očkováno je přes 6,14 milionu lidí.

Testování ve školách

Kvůli zhoršení epidemické situace ministerstvo zdravotnictví v uplynulé době nařídilo testování neočkovaných žáků ve školách. První vlna testování, která se uskutečnila na začátku listopadu v osmi okresech, odhalila podle výsledků z 95 procent škol 699 případů infekce. Podíl pozitivních vzorků tak činil zhruba 0,6 procenta.

V pondělí bylo do druhé vlny testování zařazeno vedle těchto osmi regionů dalších 22 okresů a Praha. Výsledky zatím ministerstvo nezveřejnilo.

Kampaň na podporu očkování

Ministerstvo zdravotnictví od úterý spustilo novou kampaň na podporu očkování proti covidu-19 pomocí reálných fotografií z nemocnic. Snímky se objevily v tisku, na zpravodajských webech a sociálních sítích. Mottem té dosavadní bylo „Udělejme tečku za koronavirem“.

„Dnes již byla (kampaň) publikována v deníku s nejvyšším prodaným nákladem v České republice. Zároveň se dnes objeví na některých zpravodajských webech a na sociálních médiích,“ uvedl v úterý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Nejprodávanějším deníkem je Blesk, snímek v něm vyšel jako půlstránkový inzerát.

Na velmi syrových snímcích z nemocnic jsou zobrazeni zdravotníci a pacienti s covidem-19 ve vážném stavu. V některých variantách kampaně jsou i zemřelí, což ukazuje modrý pytel a kovová rakev, jaké se v nemocnicích používají. Obsahuje také hesla „Měl plno výmluv“, „Myslela, že to nespěchá“, „Neustále očkování odkládala“ nebo „Nestihl třetí dávku“.

Podle náměstkyně ministra zdravotnictví Vašákové kampaň bude možná na některé neočkované zabírat. „Dle mého soudu jsme dost málo ukazovali, co covid umí,“ uvedla. Předchozí kampaň podle ní vycházela z toho, že lidé dají na odborná doporučení.

„Spoléhala na to, že lidé nechtějí být nemocní, nechtějí škodit ostatním. Zdá se, že tento pud sebezáchovy a altruismus není v České republice příliš takzvaně 'in',“ řekla. Podle ní řada lidí podlehla fake news.

Virus tady bude ještě rok, uvedla náměstkyně

S virem SARS-CoV-2 se podle znalostí náměstkyně Vašákové bude lidstvo „rovnat“ ještě rok. „Lze předpokládat, že ta vlna bude určitě pokračovat přes Nový rok 2022 do jara. Pokud se ten, kdo nemá příznaky a je mu nad 12 let, nechá naočkovat, tak určitě kolektivní imunitu zvýšíme, abychom nemuseli uvažovat o nějakých drakonických opatřeních,“ řekla Vašáková, která je náměstkyní pro zdravotní péči a zároveň předsedkyní České pneumologické a ftizeologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.

Byla by pro zavedení přísnějších opatření po vzoru Rakouska, kde od pondělí nestačí pro vstup do restaurací nebo na kulturní akce či sport negativní test. Podle zhoršování zátěže nemocnic a jejich jednotek intenzivní péče se restrikce neočkovaných zvyšují až po jejich úplný lockdown. „Ale mají jinak nastavené zákony. My samozřejmě se musíme pohybovat v rámci našich zákonných norem,“ dodala.

Podle Vašákové je lepší cestou než takové restrikce vůči neočkovaným rovnou říct, že očkování je povinné. Dodala ovšem, že není politikem, tudíž může jen doporučovat. Posoudit to podle ní bude muset hlavně příští vláda. Už dříve Vašáková uvedla, že očkování je v případě učitelů morální povinnost. „Tím víc to platí u zdravotníků,“ doplnila.

Další zpřísnění opatření?

Zpřísnění protiepidemických opatření řeší centrální řídicí tým. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová by mohla navrhnout mimo jiné nošení respirátorů na některých dalších místech.

Zároveň by na hromadných akcích k prokázání bezinfekčnosti už nemusely stačit ani PCR testy. Ministr zdravotnictví Vojtěch pak chce s hejtmany jednat o šíření covidu v krajích. Řešit bude situaci v nemocnicích, ale také ve školách. 

Ministerstvo školství chce znát další strategii resortu zdravotnictví při ochraně školáků. To už po příštím pondělí neplánuje žádné další plošné antigenní testování, a to i přesto, že nakažených přibývá.

Studenti UK chtějí prezenční výuku

Zachování prezenční výuky i v případě zpřísnění protiepidemických opatření požaduje Studentská komora Akademického senátu Univerzity Karlovy. Uvádí to v dopise adresovaném Parlamentu České republiky. Studenti upozorňují na to, že ti, kteří vystudovali během distanční výuky, nemají a ani nemohou mít stejné zkušenosti jako jejich starší kolegové.

Podle zjištění ČT ale minimálně pět fakult UK zavedlo hybridní režim, tedy kombinaci prezenčního a on-line vyučování. Části některých fakult pak zvažují úplný přechod na distanční formu výuky.

„Naším úkolem je důrazně žádat, aby v případě zpřísnění protiepidemických opatření opět nedošlo k narušení výuky na vysokých školách. Tentokrát je nezbytné zachovat prezenční výuku pro všechny obory,“ píší studenti v dopise, který má ČT k dispozici. Dopis podepsali všichni členové Studentské komory Akademického senátu UK. Jsou to volení zástupci studentů z každé fakulty univerzity.