Přísedících u soudů ubývá. Jejich věk roste, odměny stagnují

Události v regionech: Přísedících ubývá (zdroj: ČT24)

Přísedící u soudu stárnou, více než polovina jich je v důchodovém věku. Soudy marně hledají nové zájemce, a to i proto, že odměna je nízká. Vzdělání přitom nehraje roli. Laičtí přísedící spolurozhodují o většině trestů i o pracovněprávních sporech. S nedostatkem soudců z lidu se potýká třeba přerovský okresní soud, aktuálně tam hledají 25 zájemců.

Když Lenka Chalupová rozhoduje o případu, její hlas má stejnou váhu jako ten předsedův. Zatímco on se rozhoduje podle zákonů, Lenka Chalupová podle intuice. „Jsem absolutní laik a můžu se řídit citem a niterným smyslem pro spravedlnost,“ popsala.

Přísedící je tři roky, v běžném životě pracuje jako tisková mluvčí přerovské radnice. Právě ta má na starost nové zájemce. Aktuálně okresní přerovský soud shání 25 soudců z lidu. Vzdělání nerozhoduje.

„Musí dosáhnout 30 let, musí být občanem České republiky, musí být bezúhonný, musí mít bydliště anebo musí pracovat ve městě Přerově,“ vyjmenoval vedoucí organizačního oddělení přerovské radnice Zdeněk Daněk.

Nedostatek přísedících může ovlivnit rychlost řízení

Přísedících u českých soudů každoročně ubývá - týká se to i okresníhou soudu v Olomouci, kde hledají dvacet kandidátů. „Pokud se senátních věcí sejde víc najednou, je opravdu těžké přísedící sehnat a věnovat se tomu tak, aby byla dodržena i rychlost soudního řízení,“ uvedl předseda trestního senátu olomouckého okresního soudu Petr Bednář.

Věk přísedících u okresních soudů
Zdroj: Ministerstvo spravedlnosti ČR

Přísedící rozhodují o trestech se sazbou nad pět let odnětí svobody. „Majetkové trestné činy se škodou nad jeden milion korun nebo loupeže, znásilnění a podobně,“ přiblížil Bednář.

Podle ministerstva vnitra je 64 procent přísedících v důchodovém věku, naopak těch do 39 let jsou pouze necelá čtyři procenta. Zájemce odrazuje i nízká odměna. Kromě náhrady mzdy a nákladů mají nárok na 150 korun za jednací den. Částka se nezvýšila 25 let.