Česko zatím zůstane z pohledu Němců bezpečnou zemí, oznámil velvyslanec Kafka

Německo zatím nezařadí Českou republiku na svůj seznam vysoce rizikových oblastí. Oznámil to český velvyslanec v Berlíně Tomáš Kafka. Že se německé úřady k takovému kroku chystají, varoval na počátku týdne ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Znamenalo by to, že lidé, kteří nejsou proti covidu-19 očkováni ani nemoc neprodělali, by museli po příjezdu do Německa nejméně na pět dní do karantény.

V příštím týdnu se pro cestující z České republiky nezmění nic na tom, že když se vydají do Německa, musí s sebou mít potvrzení o dokončeném očkování proti covidu-19, prodělané nemoci nebo o negativním testu. Na seznam vysoce rizikových oblastí, který německé úřady aktualizují vždy v pátek s účinností od neděle, se zatím Česko nedostane.

„Dnes (ve čtvrtek) jsme hovořili s německou stranou a mohu potvrdit, že v pátek k zařazení ČR mezi vysoce rizikové oblasti dojít nemá. Samo sebou se situace v Německu i v Česku vyvíjí, a tak je třeba být raději na všechno dopředu připraven,“ řekl velvyslanec v Berlíně Tomáš Kafka.

Na seznam vysoce rizikových oblastí zařazuje Německo státy, kde sedmidenní incidence výrazně přesahuje stovku. Zároveň hodnotí i rychlost šíření infekce, rozsah testování, pozitivitu testů či obsazenost nemocnic. V Česku je nyní již přes čtyři sta nakažených na sto tisíc obyvatel za sedm dní, v nemocnicích je přes dva tisíce covidových pacientů.

Lidé z oblastí, které Německo považuje za vysoce rizikové, musí před cestou do země vyplnit registrační formulář. Kdo k němu přiloží osvědčení o vakcinaci či prodělaném covidu, nemusí již plnit další povinnosti. Cestující, kteří nejsou očkovaní ani po nemoci, však musí po příjezdu do Německa nejméně na pět dnů do karantény, potom mohou podstoupit PCR test, a je-li negativní, karanténa končí. Bez testu končí až po dvou týdnech.

Děti do dvanácti let, které se nemohou očkovat, musí do karantény také, a to na pět dní. Karanténě se však vyhnou například lidé v tranzitu, povoleny jsou i návštěvy Německa kratší než 24 hodin. Registrovat se ani podstoupit karanténu nemusí pendleři, případně žáci a studenti dojíždějící přes hranice.

O zapsání na seznam společně rozhodují německá ministerstva zahraničí, vnitra a zdravotnictví, správcem seznamu je pak Institut Roberta Kocha (RKI), který je hlavním německým úřadem pro potírání infekcí. Kromě zemí, které nejsou na rizikovém seznamu a těch na seznamu oblastí s vysokým rizikem nákazy, má Německo i seznam státu s výskytem mutací. Na něm bylo letos na jaře i Česko. Lidé, kteří z takové země přicestují, musí bez výjimky do dvoutýdenní karantény, nepomáhá ani očkování.