Ve středu přibylo v Česku 3276 případů covidu, hospitalizovaných je nejvíc od konce května

Šíření nemoci covid-19 v Česku nadále zrychluje, stejně jako nárůsty počtů hospitalizovaných a zemřelých. Ve středu přibylo 3276 případů covidu, více než dvojnásobek ve srovnání s předchozím týdnem, kdy bylo za středu 1500 nově nakažených. Hospitalizovaných lidí s covidem-19 bylo aktuálně ke středě 726, nejvíc od 26. května a skoro o tři pětiny více než před týdnem. Za posledních sedm dní zemřelo 58 lidí s covidem, což je skoro o třetinu více než za celé září a více než dvojnásobek počtu úmrtí za celý srpen. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

On-line přenos

Koronavirus - říjen

  • 16:03

    Němečtí politici vyzývají, aby se uskutečnila schůzka, na které by zástupci jednotlivých spolkových zemí a spolkové vlády hledali řešení, jak před příchodem zimy naočkovat více lidí posilovací dávkou vakcíny proti covidu-19.

  • 15:49

    Rakousko hlásí na 5700 nakažených za den. Za týden přibylo 362 nakažených na sto tisíc obyvatel.

  • 14:01
    Česko

    Zákaz návštěv se kromě jičínské nemocnice týká i podřízené nemocnice v Novém Bydžově.

Počty nově nakažených, hospitalizovaných a zemřelých v současnosti prudce rostou. Ještě na začátku září se denní nárůsty množství nakažených pohybovaly kolem dvou až tří stovek, hospitalizovaných bylo jen kolem 60 a počty zemřelých za týden se pohybovaly v jednotkách. Tento týden už dvakrát překročil denní nárůst nakažených tři tisícovky a počet úmrtí se v posledních dnech několikrát dostal na čísla kolem deseti za den. V nemocnicích je už od úterka přes 700 lidí s covidem-19 a lidí ve vážném stavu bylo ke středě 114.

Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka se rozjíždí další vlna epidemie a nejde o výkyv. Kubek doufá, že „šest milionů zodpovědných lidí, kteří se nechali naočkovat“ převáží „dva miliony nenaočkovaných, kteří si ostatní drží jako rukojmí“, a že epidemii Česko zvládne bez lockdownů. „Tato společnost si už samozřejmě žádné velké uzávěry nemůže dovolit,“ řekl ve Studiu ČT24 s tím, že Česká lékařská komora podporuje opatření, jejichž cílem je přimět nenaočkované, aby se naočkovat nechali.

V nemocnicích podle něj budou organizační změny nezbytné, protože se v nich projevuje obraz epidemie deset nebo čtrnáct dnů zpátky. „My doufáme, že nedojde k takovému zahlcení nemocnic jako v loňském roce, že to zdravotnictví zvládne, ale bohužel zřejmě zase kvůli těm nezodpovědným lidem, kteří se odmítli nechat naočkovat, dojde k odkládání některých typů péče,“ sdělil.

Nynější přírůstek nakažených znamená, že se Česko blíží k rizikovému scénáři ministerstva zdravotnictví. Důležité je sledovat vývoj na začátku příštího týdne – počty nakažených jsou totiž nyní dvojnásobné oproti minulému týdnu. „Pokud by tento trend pokračoval, tak na začátku příštího týdne bychom měli přes 6 tisíc nově nakažených denně, což je počet, se kterým rizikový scénář počítal až na začátku listopadu,“ konstatoval Vladimír Piskala z vědecké redakce ČT.

Studio ČT24: Piskala o zhoršující se covidové situaci (zdroj: ČT24)

Kromě množství nových případů nákazy koronavirem ale v poslední době opět stoupají po předchozím dlouhodobém poklesu i denní počty očkovaných proti covidu-19. Ve středu bylo očkovaných nejvíce za den od 3. září, a to zhruba 20 600. Počet podaných dávek vakcín za celou dobu očkování, které v Česku začalo loni v prosinci, ve středu přesáhl 12 milionů. Plně očkováno je přibližně 6,04 milionu lidí.

Roste také počet provedených testů na koronavirus. Předchozí středu bylo provedeno zhruba 32 tisíc PCR a 39 tisíc antigenních testů, kdežto tento týden ve středu asi 33 tisíc PCR a 42 tisíc antigenních testů.

Protože však nakažených přibývá skokově, tak i přes vyšší množství testů rostou podíly odhalených případů covidu-19 na počtu provedených testů. U preventivních a plošných testů, které tvoří většinu prováděných testů, vzrostl podíl pozitivních z 0,86 procenta za předchozí středu na 2,12 procenta. U epidemiologické indikace, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, podíl pozitivních stoupl ze 4,17 na 7,52 procenta, nejvíce od začátku května. Podíl pozitivních u takzvané diagnostické indikace, kdy jsou testováni lidé vykazující příznaky, se zvýšil ze 7,04 na 12,84 procenta.

„Rozhodně je potřeba být na pozoru. Celková ta sezonní situace s respiračními onemocněními nastupuje, a s jakou razancí přišel exponenciální průběh té trajektorie podzimní vlny, tak to jsme upřímně nečekali. Je to zřejmě důsledek toho, že máme ještě velkou část populace imunitně připravených,“ říká o nárůstu ředitel Biologického centra Akademie věd Libor Grubhoffer.

„Druhá věc je jakási typicky snížená disciplína, která panuje v našem národě v porovnání například s našimi sousedy v Rakousku. Tam to určitě není ideální, ale mnohem lepší přístup je k základním protiepidemickým opatřením,“ doplňuje Grubhoffer.

90’ ČT24 – Nová pravidla pro preventivní testování (zdroj: ČT24)

 Zvyšuje se dál i takzvané incidenční číslo, tedy počet nově nakažených za sedm dní na 100 tisíc obyvatel. Ke čtvrtku číslo, používané státem pro určování protiepidemických opatření, stouplo ze středečních 117 na 134. Číslo roste už několik dní ve všech krajích a Praze a ke čtvrtku bylo ve většině regionů nad hranicí 100 případů. V Moravskoslezském kraji, kde je nyní nejvyšší, dokonce dosáhlo 223 nově nakažených za sedm dní na 100 tisíc obyvatel. Nejnižší je dál v Královéhradeckém kraji s 39.

Situace ohledně počtu nakažených je v Moravskoslezském kraji špatná v okrese Ostrava-město, vysoká čísla má i Jihočeský kraj v okrese České Budějovice. Sleduje se vývoj i v Olomouckém kraji, kde jsou vysoká čísla nakažených, a zároveň i vysoké reprodukční číslo. Konkrétně je řeč o okresech Přerov a Prostějov.

Jaká opatření budou ve školách?

O protiepidemických opatřeních ve školách ve čtvrtek jednali ministři zdravotnictví a školství. Shodli se na tom, že neočkovaní učitelé budou muset ve výuce nosit respirátory. Pro žáky tato povinnost platit nebude. V okresech, kde bude týdenní výskyt nákazy vyšší než tři sta případů na sto tisíc obyvatel, se neočkovaní žáci budou po podzimních prázdninách na koronavirus testovat. 

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na Twitteru upřesnil, že testovat se bude 1. a 8. listopadu. Ve kterých okresech to bude, ministerstvo zdravotnictví ještě vyhodnotí. Resortní náměstkyně Martina Vašáková jmenovala jako pravděpodobné Ostravu, České Budějovice či Přerov.

Vojtěch ve středu původně navrhl, aby kvůli zhoršení epidemie začala ve výuce platit povinnost nošení roušek od 12 let. Vláda se na tom ale neshodla. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) prosazoval testování na covid-19, a zástupci ministerstev proto o opatřeních ve školách znovu jednali. V pondělí by se jimi pak měla zabývat vládní rada pro zdravotní rizika a měla by je schválit vláda.

Vojtěch již prosadil ve vládě návrat povinnosti nosit respirátor v zaměstnání, a to od 25. října. Kabinet také již schválil i další opatření proti šíření covidu-19. Provozovatelé restaurací budou od listopadu muset například kontrolovat, zda jsou hosté testovaní či očkovaní. To někteří restauratéři označují za problém a komplikaci, měl by to podle nich zajišťovat stát. Podle nových opatření končí také s výjimkami proplácení preventivních testů na covid a zároveň budou výsledky testů platné kratší dobu.