Důležitá je svoboda. Hosté pořadu Fokus Václava Moravce diskutovali o Evropě a její síle

Fokus Václava Moravce: Evropané (zdroj: ČT24)

Lidé v Evropě si mají zachovat svobodu a žít podle sebe, zaznělo v pořadu Fokus Václava Moravce. Hosté mluvili například o tom, jaké to je žít v Evropě a kde jsou její hranice. Pozvání přijali eurokomisařka Věra Jourová, stand-up komik Tigran Hovakimyan, slovenský expremiér Mikuláš Dzurinda, mluvčí Senátu Sue Nguyen, politolog Lukáš Macek a ekonom Filip Matějka.

„U mladé generace evropská integrita existuje, ale nechtějme, aby nám říkali, jak obdivují Evropu, když je to něco, co se bere jako samozřejmost,“ prohlásila Jourová. Podle ní si lidé neuvědomují, že se v Evropě pracuje na tom, aby lidé měli slušnou životní úroveň nebo například práci. Za důležité považuje, aby si lidé zachovali své zvyky a tradice. Ona sama zmínila například český bramborový salát, který má ráda.

Stand-up komik Tigran Hovakimyan se považuje za Evropana. „Jsem přesvědčen, že Arménie je ještě součástí Evropy, já jsem tady vychovaný českým školstvím,“ dodal s tím, že z 50 procent se považuje za Čecha a z dalších 50 procent za Arménce. Důležitá je pro něj svoboda slova, svoboda médií a svíčková.

„Na prvním místě je podle mě poznání, že se vstupem do EU přichází i spoluzodpovědnost, nejenom výhody,“ uvedl slovenský expremiér Mikuláš Dzurinda hlavní důvod, proč státy takzvané Visegrádské čtyřky tradičně patří mezi největší euroskeptiky. Myslí si, že větší důvěra v Evropskou unii na Slovensku pramení i z toho, že se tamní vládě podařilo prosadit euro.

Mluvčí Senátu Sue Nguyen vnímá, že příležitosti v Evropě jsou pro lidi dosažitelnější, než jinde. „Nevnímala jsem, že bych měla jinou startovní pozici. Jakou lepší startovní pozici mít, než být ve středu Evropy,“ řekla.