Litoměřický soud určil v kauze tunelování tříletou podmínku pro Větrovce

Po jedenácti letech od podání obžaloby rozhodl okresní soud v Litoměřicích o tříleté podmínce a peněžitém trestu ve výši půl milionu korun pro Vladislava Větrovce. Obžalovaný byl z vytunelování více než devětatřiceti milionů korun ze dvou firem. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce i Větrovec si ponechali lhůtu na odvolání.

Větrovec a bývalý konkurzní správce Josef Vavřička podle obžaloby vyvedli peníze z firem Melbro a Autostar Velimex. Litoměřická potravinářská společnost Melbro se dostala do konkurzu na přelomu let 2000 a 2001, českolipská Autostar Velimex v roce 2002.

Obě firmy převzal jako správce Vavřička, který si z nich podle policejního vyšetřování posílal peníze přes fingované faktury a předražené smlouvy. Organizátorem trestné činnosti byl podle státního zástupce Větrovec.

Ten v závěrečné řeči odmítl, že byl jeho plat ve společnosti Melbro přemrštěný, jak tvrdí státní zastupitelství.

Podle státního zástupce Jakuba Lédla se podařilo vinu prokázat. „Ponechal jsem si lhůtu a vyjádří se k tomu dozorující státní zástupce, který se rozhodne, jestli podá odvolání.“

Lhůtu si ponechal i Větrovec, který se chce poradit se svou advokátkou.

Soudní řízení se táhlo přes deset let

Od podání obžaloby uplynulo loni v dubnu deset let a hrozilo promlčení trestní odpovědnosti, což přerušilo Větrovcovo vzetí do vazby. Větrovec s Vavřičkou se v prvních letech ze soudních jednání střídavě omlouvali ze zdravotních důvodů. Když Vavřička zemřel, soud jeho stíhání zastavil.

Větrovec se několikrát k soudu nedostavil i po propuštění z vazby. Údajné zdravotní potíže mu ale nebránily v tom, aby navštěvoval fotbalová utkání. Krátce po zahájení soudního procesu se začal angažovat v litoměřickém fotbalovém klubu. Připojil k němu kluby okolních měst a stal se jeho prezidentem.

Větrovec figuroval i v kauze údajných konkurzních podvodů kolem ústeckého soudce Jiřího Berky. V roce 2010 ho táborský krajský soud nepravomocně odsoudil k devíti letům vězení. Na zločinné spolčení se v jeho případě ale vztahovala amnestie vyhlášená prezidentem Václavem Klausem v roce 2013.