Z hlediska právního jsme nikde nepochybili, říká k olympijskému letu Kejval

Tisková konference k letu olympijských sportovců do Tokia (zdroj: ČT24)

„Nedošlo k žádným pochybením a už vůbec ne k žádným podvodům,“ komentuje let na olympiádu a prevenci proti koronaviru předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. Vše, co výbor měl splnit, podle něj splnil. U sportovců, kteří na olympiádě kvůli covidu nemohli startovat a požadují kompenzaci, se podle Kejvala ukazuje, že jejich právní postavení není příliš silné. I tak by jim chtěl výbor pomoci a neúčast kompenzovat.

Vedle čtyř pozitivně testovaných sportovců dopadlo omezení i na jejich týmové kolegy a další české olympioniky, kteří byli v izolaci jako blízké kontakty.

Jako první nakažený byl z leteckého speciálu do Tokia odhalen bezprostředně po příletu lékař Vlastimil Voráček. Podle šéflékaře olympijského týmu Jiřího Neumanna nemusí ale být pacientem nula, tedy zdrojem nákazy. Celkem mělo pozitivní test šest členů české výpravy včetně čtyř sportovců. Šlo o plážové volejbalisty Ondřeje Perušiče a Markétu Nausch Slukovou, stolního tenistu Pavla Širučka a cyklistu Michala Schlegela.

Neumann také zmínil, že zhruba do 14 dnů by měl být hotový znalecký posudek. Neočekává však od něj nic zásadního. Celá situace ho mrzí vzhledem k tomu, že se nakažení sportovci nemohli závodů zúčastnit.

„Ve smlouvě je výslovně napsáno, že sportovci tam cestují a připravují se tam na vlastní nebezpečí,“ přiblížil Kejval v souvislosti s tím, že podle něj Český olympijský výbor nemá možnost sportovce přímo finančně kompenzovat, protože nemají konkrétní právní nárok. Výbor se ale bude snažit kompenzovat sportovce prostřednictvím sponzorů a spolupracujících organizací.

Podle předsedy České unie sportu Miroslava Jansty nese odpovědnost ČOV. „Oceňujeme, že ČOV se sportovci komunikuje a snaží se celou záležitost řešit. V okamžiku, kdy ČOV na nominačním plénu odsouhlasí nominaci olympioniků, automaticky za ně ČOV přebírá veškerou odpovědnost a bere na sebe povinnosti. Žádná jiná smlouva tuto skutečnost nemůže zrušit. ČOV má tedy povinnost nakažené olympioniky odškodnit,“ uvedl ve vyjádření pro média.

Olympijský výbor zaslal dopisy všem plážovým volejbalistům, všem stolním tenistům i všem cyklistům, které česká koronavirová nákaza v Tokiu poškodila. „Se sportovci už probíhala a budou probíhat setkání. Bavíme se o tom, jak bychom jim mohli pomoci do další sportovní kariéry. Je to z naší strany férové. Snažíme se projevit silnou empatii, kterou vůči sportovcům máme. Rozhodně to nezametáme pod koberec,“ řekl Kejval.

Odpovědnost za lidi na palubě speciálu Kejval vylučuje už proto, že v něm neměli být žádní volení funkcionáři, ale pouze zaměstnanci ČOV, jejichž právní vztah něco takového vylučuje.

Poučení do budoucna

„Už za pět měsíců budeme mít olympiádu v Pekingu, ta bude pod stejným režimem, možná ještě těžším. Olympijský výbor rozhodl, že uděláme radu expertů, kterou jsme pověřili šéflékaře týmu pana Neumanna,“ uvedl v pondělí předseda ČOV Kejval. Rada by měla stanovit opatření nad rámec pravidel, která stanoví Čína jako pořádající země a Mezinárodní olympijský výbor.

Výbor ale zatím nemá podle Neumanna žádné konkrétní informace. Spekuluje se o tom, že sportovci budou muset být povinně očkování a pokud ne, budou na místě absolvovat karanténu. 

I nadále tak Českému olympijskému výboru budou pomáhat s organizací cesty na olympiádu například epidemiologové Jiří Beran nebo Roman Prymula. Podle šéfa výpravy Martina Doktora byla už pravidla stanovená Českým olympijským výborem pro odlet do Tokia přísnější, než požadovaly normy a japonská pořádající strana.

„Zvažovali jsme, že bychom udělali bublinu pro sportovce, kteří by před odletem byli separovaní, ale nešlo to organizačně i z toho hlediska, že jsme se báli, aby se právě do bubliny nechytlo větší množství sportovců při zavlečení infekce,“ rekapituluje uvažování před olympiádou Doktor.

Stojí si za tím, že let speciálem byla teoreticky nejbezpečnější cesta. Podle Doktorových zkušeností měli naopak zahraniční sportovci problémy s tím, že když létali komerčními linkami, tak se jejich prostřednictvím koronavirem nakazili. „Nizozemci měli nakažených sportovců víc než my. Doma jim spílali za to, že neletěli speciálem,“ uvádí Doktor.